Made-in zal niets op jouw profiel posten.
Je gegevens worden verwerkt conform het privacy beleid van Mediahuis.
Door te registreren via jouw sociale media-account geef je ons toegang tot persoonsgegevens zoals profielgegevens en voorkeuren.
IJsjeszaak Dikkies Cremke in de Klampovenstraat kreeg geen vergunning en mag niet in de huidige vorm openen. “Enkel een ijskar voor de deur plaatsen mag nog wel, maar dat zien we niet zitten”, zegt uitbaatster Kristien Vermeiren. Dikkies Cremke hing al een zwarte vlag uit en roept alle sympathisanten op om hetzelfde te doen.
Wandelaars en fietsers in de buurt van de natuurgebieden Duivelskuil en Eksterheide konden sinds 2021 genieten van heerlijke ijsjes en drankjes bij Dikkies Cremke aan de Klampovenstraat in Vlimmeren. Kristien Vermeiren (40) en haar man Gert Ooms (39) uit Dessel startten toen op de oprit van de woning van Herman Vermeiren en Ingrid Hereijgers, de ouders van Kristien, met een omgebouwde marktwagen als ijskar en foodtruck. De uitbaters plaatsten ook wat tafels en stoelen en een overkapping. Dikkies Cremke was van bij het begin een schot in de roos. Bezoekers genoten van bij de start van de paasvakantie tot het einde van de zomer niet alleen van lekkernijen, maar ook van de rust en de mooie omgeving.
Elk jaar kon Dikkies Cremke op een vergunning rekenen, maar door de verstrengde wetgeving kreeg de ijsjeszaak in de huidige vorm geen toelating meer om te openen. “Omdat Dikkies Cremke in een landbouwzone gelegen is, mogen we de ijsjeszaak zoals ze nu is niet meer openen”, vertelt mede-uitbaatster Kristien Vermeiren. “In principe mogen we nog wel vier keer dertig dagen ambulante handel voeren op deze locatie. Dit betekent dat we enkel met een ijskar voor de deur mogen staan, maar we mogen geen drank meer schenken en ook geen tafels en stoelen zetten. Maar we serveerden naast ijs ook Brusselse wafels en dranken als sangria. We zien het echt niet zitten om enkel nog ijs in een karretje te scheppen. Dan is het niet meer Dikkies Cremke.”
Zwarte vlag
Met pijn in het hart besluiten de uitbaters om dan maar noodgedwongen te stoppen met Dikkies Cremke. Ze hameren er nog op dat er de voorbije jaren geen enkele klacht was binnengekomen tegen de zaak. “In beroep gaan tegen de beslissing zien we ook niet zitten. Tegen dat er een beslissing is, is het ijsjesseizoen al achter de rug”, zucht Kristien Vermeiren. “We verwijten het gemeentebestuur van Beerse helemaal niets. Het schepencollege heeft zo veel mogelijk gedaan om alles uit de kast te halen voor ons. De verstrengde regelgeving van hogerhand heeft ons de das omgedaan. Dat terwijl we niemand hinderen en ook niet in natuurgebied gelegen zijn.”
Op het voormalige landbouwbedrijf van haar ouders in de Klampovenstraat heeft Kristien Vermeiren een zwarte vlag uitgehangen. Dikkies Cremke roept alle sympathisanten op om hetzelfde te doen of om op sociale media hun steun te betuigen. Enkele jaren geleden moest Herman Vermeiren ook de leegstaande varkensstallen al afbreken.
Rechtszekerheid
Burgemeester Bart Craane (CDE-Vlim.be) van Beerse begrijpt de teleurstelling bij Dikkies Cremke. HIj benadrukt dat de gemeente de regels die de overheid oplegt nu eenmaal moet volgen. “Als bestuur en schepencollege hebben we gedaan wat we konden om er het maximale uit te halen, maar de wet laat daar amper iets toe”, reageert Bart Craane. “We kunnen enkele ambulante handel, een ijskraampje, toelaten, maar ook dat geeft weinig rechtszekerheid.”