Nieuws Kempen Drijvend zonnepark bij Sibelco nadert voltooiing

Drijvend zonnepark bij Sibelco nadert voltooiing

Drijvend zonnepark bij Sibelco nadert voltooiing

MOL/DESSEL – een belangrijke stap is gezet in de realisatie van een drijvend zonnepark in de Kempen. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir heeft het laatste zonnepaneel geplaatst van Floating PV. Dat wordt een grensverleggend innovatief zonnepark gebouwd op het water en het eerste in zijn soort in Vlaanderen. Het park is gebouwd op zandgroeve ‘De Schans’ van Sibelco op de grens van de Antwerpse gemeenten Mol en Dessel. De installatie telt maar liefst 17.250 zonnepanelen en produceert 7 GWh per jaar, ongeveer het verbruik van 2.000 gezinnen. Sibelco wordt hoofdgebruiker van de opgewekte stroom.

Sibelco, de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, Luminus en Group Machiels startten in 2017 al met de ontwikkeling van het project. “Sibelco is door haar zandontginning eigenaar van heel wat grote groeves”, zegt Bart Van Herck, gastheer en Country Manager Sibelco Belgium. “Zo is groeve ’De Schans’ 70 hectaren groot. De ligging dichtbij de fabriek maakt de site perfect geschikt voor een drijvend zonnepark. Daarom hebben we in 2017 verschillende partners gecontacteerd om het project samen met ons uit te werken. Met de opstart van dit drijvende zonnepanelenpark zal de fabriek in Dessel voor 55 procent op hernieuwbare elektriciteit draaien, geleverd door zon en wind samen. Zo lopen we in Dessel al een heel stuk vooruit op de Globale Duurzaamheidsdoelstellingen van de Sibelco Groep, waarin elke site minimaal voor 20 procent op hernieuwbare energie moet draaien in 2025.”

Bijdrage aan Vlaamse klimaatdoelstellingen

De installatie is bijna klaar voor gebruik.In september worden alle technische aansluitingen afgewerkt en in oktober zal de installatie haar eerste groene stroom produceren. “Het drijvende zonnepark produceert jaarlijks 7 GWh groene stroom”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. “Het feit dat de installatie operationeel is in 2020 is een opsteker voor de Vlaamse doelstellingen inzake hernieuwbare energie. Tenslotte hebben de zonnepanelen een gunstige ligging. Er wordt geen nieuwe ruimte ingenomen en de stroom wordt voor 80 procent lokaal verbruikt door de fabriek van Sibelco. Dergelijke projecten wil de Vlaamse Regering voluit steunen. Floating PV zal ook metingen uitvoeren en haar resultaten delen met het Vlaams Energieagentschap.”

Luminus

Naast de Vlaamse overheid, zijn ook de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, Groep Machiels, Luminus en uiteraard Sibelco betrokken.

“Luminus en Sibelco zijn geen onbekenden voor elkaar. We bouwden al drie windturbines op de site en waren dan ook snel bereid om mee onze schouders te zetten onder dit innovatieve project”, zegt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus. “We spelen hier ook een faciliterende rol omdat het inkoppelstation van de windturbines gebruikt zal worden om de opgewekte stroom van de PV-installatie tot bij Sibelco te brengen. Zo helpen we Sibelco zijn energieverbruik nog meer te verduurzamen en bouwen we allemaal samen aan een CO2-neutrale energietoekomst.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.