Nieuws Kempen Drukkerij Proost in Turnhout legt de boeken neer

Drukkerij Proost in Turnhout legt de boeken neer

Drukkerij Proost in Turnhout legt de boeken neer

Drukkerij-Proost-doorstartVoor de tweede keer in minder dan een week tijd vraagt een bekende Kempense onderneming het faillissement aan. Na Bosal Benelux in Oevel heeft vanmiddag de directie van Drukkerij Proost aan het personeel laten weten dat het de boeken neerlegt. Bij de faling verliest een 70-tal mensen zijn job.

Drukkerij Proost is een bedrijf met een grote faam in het boekenvak. De onderneming werd in 1913 opgericht door Henri Proost maar kwam de voorbije jaren meermaals in woelig water terecht. Geregeld moest er worden geherstructureerd met ontslagen tot gevolg. Vorig jaar werd na een periode van een WCO-periode uiteindelijk toch het faillissement aangevraagd, maar volgde een doorstart onder het moederbedrijf nv Proost Industries. Van de 120 werknemers bleven er toen een 60-tal aan boord.

Grote internationale concurrentie
Ook het directiecomité onder leiding van CEO Hans Sanders heeft het bedrijf, dat intussen de naam Turnhout Book Productions droeg, niet opnieuw op de rails gekregen. Om het bedrijf een internationale in de markt te zetten, gebeurden overnames in Duitsland en Slovakije, maar ook die filialen zijn intussen gesloten. De voorbije weken werd tevergeefs gezocht naar een overnemer of investeerder zodat nu werd beslist de boeken neer te leggen. Oorzaak van de slechte gang van zaken is de grote internationale concurrentie in de sector. Boeken kunnen elders in de wereld een stuk goedkoper worden geproduceerd. Proost was ook jarenlang een belangrijke drukkerij van stripboeken.

Wellicht wordt de onderneming eerstdaags failliet verklaard door de handelsrechtbank in Turnhout, die dan een curator zal aanstellen. De meeste werknemers waren er tussen de 25 en 35 jaar in dienst. ACV-secretaris Piet Daneels heeft weinig hoop op een nieuwe overname. “In tegenstelling tot bij het vorige faillissement zit er nu nog maar weinig in het bedrijf. De gebouwen zijn geen eigendom meer en het machinepark is verouderd. Dit zou wel eens het definitieve einde kunnen zijn van het Proost-verhaal, waarvan al verschillende episodes zijn geschreven.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Hoogstraten
Hoogstraten

Zero emissie tijdens het zware werk

Gebroeders Geens, het familiebedrijf achter Knikmops en Rollmops, stelt nu ook een elektrische kniklader voor. De zoektocht naar een ge√ęlektrificeerde… Lees meer

Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer