Dubbelwoning Agfa-Gevaert Foto: Marc Peeters

Dubbelwoning van Agfa-Gevaert uit jaren dertig gaat tegen de vlakte

WESTERLO - De directie van Agfa-Gevaert heeft van het schepencollege van Westerlo een omgevingsvergunning gekregen om de dubbelwoning en bijgebouwen met huisnummers 119 en 121 in de August Cannaertsstraat in Heultje (Westerlo) af te breken. “De woningen dateren uit de jaren dertig en hadden voor het bedrijf geen nut meer”, weet Yvan Steels van Agfa-Gevaert.

Het pand dat wordt afgebroken, is gelegen naast de toegang naar het bedrijf. De sloopvergunning werd afgeleverd voor het pand aan de linkerkant. Het in quasi dezelfde stijl opgebouwde toegangsgebouw rechts blijft gewoon behouden. “De dubbelwoning die we willen afbreken, staat al meer dan tien jaar leeg”, weet Yvan Steels van Agfa-Gevaert.

“We hebben er ook geen passende bestemming meer voor. We worden wel af en toe geconfronteerd met feiten van inklimming. Die indringers brengen ook risico’s met zich mee. Woningen lang leeg laten staan, wordt verder ook nog eens fiscaal bestraft. Vandaar dat we beslist hebben om over te gaan tot afbraak.” De omgevingsvergunning voorziet de aanleg van een kiezelbed nadat al het bouwpuin is verwijderd.

 

“Een nieuw gebouw gaat er zeker niet komen”, weet Steels. “We denken eerder in de richting van vergroening. Er zijn enkele denkpistes en mogelijke natuurvriendelijke projecten, maar die zijn momenteel nog iets te vaag om er iets concreet over te kunnen zeggen.”

Directeurswoningen

Het is niet de eerste keer dat Agfa-Gevaert in Heultje woningen die vroeger deel uitmaakten van het bedrijf laat afbreken. Aan de rechterkant van het bedrijfsterrein, waar nu aannemer Albodakk is gevestigd, stonden vroeger directeurswoningen. De tweewoonst is absoluut niet beschermd, maar verwijst toch een beetje naar de beginjaren van Agfa-Gevaert in Heultje en roept een zekere sfeer op. Protest door buurtbewoners lijkt er niet te zijn. “Toen de woningen al een tijdje leeg stonden, heb ik ooit één brief gekregen van een mevrouw die voorstelde om de woningen op te knappen en er een soort van bedrijfsmuseum in te richten. Ik heb haar moeten antwoorden dat we dat helaas niet konden doen”, verklapt Yvan Steels.