Nieuws Kempen Eet meel(wormen) uit Geel

Eet meel(wormen) uit Geel

Eet meel(wormen) uit Geel

GEEL – Vandaag is officieel de eerste steen gelegd van SymBIOnt, een nieuw centrum voor insecten- en plantenonderzoek van KU Leuven in Geel. KU Leuven investeert 3,4 miljoen euro in het project in Geel. Het nieuwe centrum zal onderzoek doen naar de mogelijkheden van insecten in onze voedselketen.

KU Leuven Campus Geel is al enkele jaren een van de koplopers in het onderzoek naar het gebruik van insecten voor duurzame voeding, veevoeder en technische toepassingen. Duurzaamheid speelt ook een centrale rol in het onderzoek naar planten, een ander speerpunt van Campus Geel. Om dit onderzoek op hoogstaand niveau te kunnen uitvoeren is er nood aan gespecialiseerde infrastructuur.

Nieuwe vormen van voedsel

De onderzoekers die het nieuwe onderzoekscentrum in Geel zullen bemannen, gaan zich buigen over het gebruik van insecten in onze voeding en hoe dat kan kaderen in een duurzame kringloopeconomie. Dat kan bijvoorbeeld door insecten te kweken op bruikbare resten van voedselverwerkende bedrijven. Verder zal er in het nieuwe gebouw ook onderzoek worden gedaan naar de verwerking van insecten. Ze kunnen worden gedroogd en verwerkt worden tot poeders en pasta’s. Die kunnen dan weer worden gebruikt in de voedingsindustrie, maar ze dienen ook als veevoeder of voor chemische of farmaceutische toepassingen.

Een derde luik van het onderzoek in Geel richt zich straks op de wisselwerking tussen insecten en bacteriën, schimmels en planten. Daarbij wordt de link gelegd naar het plantenonderzoek, een ander speerpunt van de KU Leuven, dat onderdak krijgt in de nieuwbouw. Dat plantenonderzoek spitst zich voornamelijk toe op de optimalisatie van teeltmethodes en klimaatbeheersing.

Tot slot gebeurt ook onderzoek naar de microbiologische veiligheid van insecten.Meelwormengehakt

Vanuit KU Leuven Campus Geel wordt nu een meelwormengehakt ontwikkeld. Dat wordt dan onderworpen aan een grote, internationale smaaktest. Het gehakt zal op tafel komen bij tachtig Deense en Portugese gezinnen.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Beerse
Beerse

DCA Technics breidt uit

DCA uit Beerse breidt haar afdeling DCA Technics uit met een subafdeling elektriciteitswerken. Hiermee ontwikkelt het bouwbedrijf deze gespecialiseerde afdeling… Lees meer