Nieuws Kempen Einde voor interieur- en modewinkel binnen Ravago groep

Einde voor interieur- en modewinkel binnen Ravago groep

Einde voor interieur- en modewinkel binnen Ravago groep

ARENDONK – Ravago is binnenkort geen retailer meer. Het Kempense bedrijf sluit zijn laatste winkel, Ravago Fashion & Home. Op 2 juni start er een uitverkoop. De sluiting van deze winkel betekent zeker niet het einde van Ravago. Het bedrijf is ondertussen een multinational die in 55 landen meer dan 7.000 mensen te werk stelt, goed voor een omzet van meer dan 300 miljoen euro. Een woonwinkel zoals die in Arendonk was al lang geen prioriteit meer.

Het mode- en woonwinkelcentrum in Arendonk, nabij de grens met Nederland, is het laatste iconische overblijfsel van Raf Van Gorp, de man die in 1961 voor het eerst plastiek afval met zijn kruiwagen ging ophalen bij de Kempense landbouwers. Van Gorp recycleerde die afval in plastiek huishoud spullen zoals emmers en keukenproducten. En die verkocht hij daarna in zijn winkelhal. Maar intussen is de groep die fase al lang voorbij. De winkel was een soort van anachronisme geworden.

De gordijnwinkel

Vroeger was distributie in deze grensregio een bijzondere aangelegenheid. Transport stopte voor de grenzen. Grote woonwinkels zoals Van De Ven in Olen en Ravago in Arendonk werden, vooral in de weekend enorme trekpleister voor een dagje uit: eerst gezellig winkelen en keuvelen in de showroom en daarna iets eten in de bijbehorende brasserie. Meer dan 40 jaar lang verkocht Ravago in zijn verkoophal plastiek spullen. Gaandeweg verschoof het accent meer naar interieur en mode artikelen. De verkoopshal van Ravago raakte bekend als ‘de grodijnwinkel’.

Corona en online verkoop

“Corona heeft de sluiting versneld, maar de hoofdreden is dat een woon- en modewinkel gewoon niet meer tot onze kernactiviteiten behoort”, zo luidt het in een verklaring van Ravago. “Ook de groeiende onlineverkoop was geen echte stimulans om de winkel verder te zetten. Hoofdactiviteit van de groep is nog steeds de recyclage van plastics allerhande. Ravago verwerkt die plastics tot nieuwe producten voor de bouwsector. Aangevuld met een aantal fabrieken actief in de chemiesector.”

Spectaculaire groei

Raf Van Gorp werd opgevolgd door zijn dochter Gunhilde maar vooral door haar echtgenoot van Griekse afkomst Theo Roussis. Die introduceerde nieuwe financiële technieken in het bedrijf en koos de richting van financiële diversificatie. Zo was en is hij samen met zijn echtgenote al jarenlang een trouwe aandeelhouder van de groep KBC.

Ondanks zijn wereldfaam blijft Ravago vast verankerd in het geboortedorp van de familie Van Gorp. Op de hoofdzetel in Arendonk werken tot vandaag nog zo’n vijfhonderd mensen, onder wie ook de twaalf overgebleven winkelbedienden van Ravago Fashion & Home. Voor hen wordt een oplossing gezocht, mogelijk in een andere functie binnen de onderneming.

Uitverkoop

De nakende sluiting gaat gepaard met een totale uitverkoop vanaf 2 juni. Potten, pannen, broeken, truien, tafels en stoelen, … het mag allemaal weg met fikse kortingen. Uiterlijk over vijf maanden gaat het historische shoppingparadijs van Arendonk definitief dicht. Wat er daarna met het winkelcomplex gebeurt, is nog niet bekend. Wellicht wordt de hal ingenomen als magazijn voor emmers, buizen, folies, isolatiemateriaal en andere bouwmaterialen uit het productiegamma van Ravago Building Solutions.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Poppel, Turnhout
Poppel

Opening Fintro Turnhout aan ring

Kempen Advies Verzekeringsmakelaars en het Fintrokantoor, die als geheel geleid worden door Luc Walschots, hebben een nieuw kantoor geopend in… Lees meer