Nieuws Kempen Energiehuizen komen meer in beeld voor digitaal advies

Energiehuizen komen meer in beeld voor digitaal advies

Adviseurs Michiel Van Herck en Dirk Verbeeck van Kamp C verlenen digitale bouwadviezen. Foto Kamp C

Energiehuizen komen meer in beeld voor digitaal advies

WESTERLO – Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, heeft vorig jaar welgeteld 853 keer een digitaal bouwadvies verleend. Dit zijn er 122 minder dan in 2021, maar is niet noodzakelijk slecht. “Burgers vinden meer en meer de weg naar de lokale energiehuizen en dat was ook de bedoeling”, weet gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V).

Kamp C geeft al ruim 15 jaar gratis advies aan particuliere inwoners van de provincie Antwerpen. Sinds de coronacrisis gebeurt dat vooral digitaal. Experten geven daarbij onafhankelijke en neutrale raad, los van commerciële belangen, door bouw- of verbouwplannen te screenen op de principes van duurzaam bouwen en wonen. Ze reiken daarbij concrete verbetertips aan over materiaalgebruik, isolatie, verwarmingssystemen, enzovoort.

“Sinds vorig jaar zien we bij Kamp C een daling van het aantal bouwadviezen. Op zich is dat goed nieuws. De bouwvragen die wij opvolgen betreffen meestal grotere projecten zoals totaalrenovaties. We stellen vast dat mensen met kleinere energievragen, over facturen en premies bijvoorbeeld, vaker naar de energiehuizen stappen. Dat was ook ons streven. Kamp C biedt nu minder adviezen aan, maar die zijn diepgaander”, legt Michiel Van Herck, adviseur bij Kamp C uit.

De meeste vragen die aan Kamp C gesteld werden, gingen vorig jaar zonnepanelen, batterijen, het vermijden van fossiele brandstoffen en totaalrenovaties. Gedeputeerde Kathleen Helsen vult aan. “Sinds kort biedt Kamp C samen met intercommunale IOK een nieuwe service aan. De inwoners van de Antwerpse Kempen kunnen als eersten terecht op het digitaal woon- en energieloket.”

“Dat staat boordevol overzichtelijke en up-to-date informatie over duurzaam wonen en bouwen, aangevuld met een overzicht van de specifieke subsidies en ondersteuningsmogelijkheden in iedere stad of gemeente. Later zal dit aanbod ook uitgebreid worden naar de rest van de provincie.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.