Ergotrics Paul op KIJK award uitreiking

Ergotrics uitvinding van Paul Depauw wint Tech-idee 2019

TURNHOUT/HOOGSTRATEN/TILBURG – Neurochirurg Paul Depauw van Ergotrics in Turnhout heeft in Nederland de publieksprijs gekregen in de “Beste Tech-idee 2019” award. Depauw mocht de prijs ontvangen voor zijn uitvinding om bij een operatie waarbij patiënten op de buik moeten liggen, hen met kussens en perslucht te kantelen en te positioneren.

De uitvinding van dr. Paul Depauw, die woont in Hoogstraten, is Europees gepatenteerd en Ergotrics bracht ze in juni van dit jaar op de markt. Nu is het idee ook beloond met een award. Elk jaar gaat Nederland op zoek naar het best tech-idee. De redactie van het wetenschapsmagazine KIJK selecteerde in september de Ergotrics innovatie samen met twintig andere ideeën. Iedereen kon deze beoordelen en Ergotrics werd overtuigend de publieksfavoriet met 655 van de 3.500 stemmen. Ook de deskundige vakjury gaf de op één na hoogste score vanwege de eenvoud van de uitvinding met een zeer hoge meerwaarde voor de gebruiker.

Aan de award is geen geldprijs verbonden. “Toch is dit een heel mooie erkenning,” vindt dr. Paul Depauw, neurochirurg en bezieler van Ergotrics. “Een operatieteam wordt elke dag geconfronteerd met de moeilijkheden om patiënten goed te positioneren voor een rugoperatie. Dat positioneren is nochtans van groot belang om bloedingen en complicaties te vermijden. Zoiets vraagt tijd en zware hefkracht van verpleegkundigen. Bovendien zijn rugklachten van het personeel in het operatiekwartier hoger dan gemiddeld.” Daarom bedacht Depauw  de oplossing om met perslucht en opblaasbare kussens patiënten te kantelen en op te tillen.

Teamwork

Bij de uitreiking van de publieksprijs “Beste Tech-idee 2019”  waren de medewerkers van Ergotrics aanwezig, samen met een delegatie van de verpleegkundigen van het operatiekwartier van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, waaraan dr. Depauw verbonden is. “Een uitvinding is altijd teamwerk,” legt Paul Depauw uit. “Mijn collega’s gaven feedback over het idee en testten het concept uit met proefpersonen. Het Ergotrics team zorgde voor de kwaliteitscertificatie en maakte het prototype klaar voor productie.”

Ook Inge Bruynooghe, CEO van Ergotrics, is blij met deze prijs: “Wij innoveren met perslucht om de werkomstandigheden en efficiëntie van gezondheidswerkers te verbeteren. Dat we nu de meeste publieksstemmen kregen, toont dat we een simpele oplossing kunnen bieden voor een reëel probleem van ergonomie in de operatiekamer.”

Ondertussen zijn al maer dan 50 patiënten op deze lichtkussens geopereerd in 4 verschillende Europese landen en is onlangs bij Ergotrics de zesde medewerker aan de slag gegaan.