Rik Missault

Fiberklaar brengt glasvezelnetwerk naar Geel

Fiberklaar brengt een primeur naar Geel. Het jonge nutsbedrijf zal een glasvezelnetwerk uitrollen waarmee bewoners over supersnel internet kunnen beschikken. Het tekende hierover een overeenkomst met het stadsbestuur. Dit betekent ineens de start van een brede campagne van Fiberklaar om Gelenaars te motiveren om voor een aansluiting te kiezen.

Twee maanden geleden kreeg Fiberklaar goed nieuws van de Europese mededingingsautoriteit: het mocht starten met de uitrol van een glasvezel- of fibernetwerk in Vlaanderen. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen. De komende zeven jaar wil Fiberklaar 1,5 miljoen huizen aansluiten op dit supersnelle internet, dat onbeperkt dataverkeer mogelijk maakt. Vlaanderen heeft ten opzichte van de rest van Europa een achterstand op gebied van glasvezeltechnologie. Het bedrijf investeert hiervoor 2,5 miljard euro om die weg te werken. Landen als Spanje, Zweden en Portugal kennen een fiberdekking van 80%, in België gaat het amper om 8%.

“Het allereerste bericht dat we na de opstart van ons bedrijf twee maanden geleden via onze website ontvingen, kwam trouwens van een Gelenaar die stond te popelen om zich op ons netwerk aan te sluiten”, zegt algemeen directeur Rik Missault. “Wij kijken ernaar uit om Gelenaars digitale vrijheid te bieden met toegang tot fiber en dus bliksemsnel internet.”

Na de ondertekening van de overeenkomst met Stad Geel, startte Fiberklaar begin mei met een lokale ludieke campagne op allerlei plekken in Geel om de komst aan te kondigen. Nu volgt een uitgebreide informatiecampagne met webinars, informatiepunten, mailings en via de media. De uitrol zelf vindt plaats van zodra er minstens 20% van de inwoners intekent voor de glasvezelaansluiting.

Fiberklaar, met hoofdzetel in Gent, wil haar technologie uitrollen over Vlaanderen. Het bedrijf wil 1,5 miljoen Vlaamse woningen ‘fiberklaar’ maken tegen 2028. Deze fibertechnologie brengt glasvezel tot binnen in de woning en laat een supersnelle en stabiele communicatie toe. Fiberklaar biedt een open netwerk aan voor alle operatoren. Hoofdaandeelhouders zijn Proximus en het Zweedse EQT Infrastructure, die een ruime ervaring heeft met het aanleggen van fibernetwerken in Frankrijk, Scandinavië, Duitsland en Nederland.