Afbeelding4 De eerste spadesteek voor het glasvezelnetwerk werd vrijdag in de grond gestoken. Foto Tommy Maes

Fiberklaar start uitrol open glasvezelnetwerk in Mol

MOL - Met de eerste spadesteek trapten Fiberklaar, het gemeentebestuur en aannemer APK Group vrijdagvoormiddag de uitrol af van het open glasvezelnetwerk in Mol. Tegen het najaar van 2024 wordt er maar liefst 211 km glasvezelkabel in de grond gestoken. Bijna 14.000 huishoudens kunnen zich aansluiten op het netwerk.

Het Vlaamse nutsbedrijf Fiberklaar rolt op verschillende plekken in Vlaanderen een open glasvezelnetwerk uit. Dat netwerk verzekert supersnel internet. Tegen 2028 wil Fiberklaar anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens aansluiten op het glasvezelnetwerk.

Deze week werd er in Mol gestart met de aanleg van het netwerk. Het glasvezelnetwerk in Mol omvat ongeveer 13.847 potentiële huisaansluitingen. Vrijdag vond de officiële eerstespadesteek plaats.

Open netwerk

“Deze symbolische eerste spadesteek betekent een nieuwe stap in de digitale ambities van het gemeentebestuur”, zegt schepen van Openbare Werken André Verbeke (N-VA). “Het open glasvezelnetwerk helpt om de digitale dienstverlening verder uit te breiden en de inwoners toegang te geven tot de laatste internettechnologie. We blijven nauw samenwerken met Fiberklaar om de werken in goede banen te leiden.”

Het glasvezelnetwerk dat Fiberklaar uitrolt is een open netwerk dat zich openstelt voor alle operatoren. Inwoners van Mol hebben daardoor de vrije keuze voor hun telecomprovider. Op dit moment bieden Proximus, edpnet, Multifiber en RapidXS hun diensten aan op het netwerk van Fiberklaar.

“Een glasvezelnetwerk heeft veel voordelen ten opzichte van de klassieke telefoon- en tv-kabelnetwerken”, zegt Nicholas De Walsche, commercieel directeur van Fiberklaar: “Zo heb je veel sneller en stabieler internet mee. Daarnaast is glasvezel goedkoper, duurzamer en onderhoudsvriendelijker dan het koper van de klassieke netwerken.

211 km glasvezelkabel

Aannemer APK Group is onlangs gestart met de werken met als startpunten Hutten, de Duinbergstraat, Netebeemden, Lieven Heerstraat en Heideblokken. Wanneer de aannemer begint in een nieuwe straat, ontvangen alle bewoners enkele dagen op voorhand een brief in de bus met de nodige praktische informatie.

Tegen het najaar van 2024 moeten de werken afgerond zijn. “Dat betekent dat de komende twee jaar verschillende straten worden opengelegd om het netwerk aan te leggen”, zegt Bert Geukens van aannemer APK Group.

“Uiteraard proberen we de hinder zo veel mogelijk te beperken. Tijdens de aanleg van het netwerk zijn we met 120 arbeiders actief, telkens op verschillende locaties. In de straten leggen we in totaal 211 km glasvezelkabel aan, maar daar kom nog in totaal 80km in de voortuinen bij.”

Zolang de aannemen in de buurt aan de slag is, kunnen inwoners hun woning gratis en zonder abonnementsverplichting laten aansluiten op het open netwerk. Inwoners die nog geen gratis aansluiting op het glasvezelnetwerk van Fiberklaar hebben aangevraagd kunnen dit doen via de website www.fiberklaar.be/Mol.