In de lijst van nieuwkomers die Gault&Millau presenteerde, staan vier Kempense restaurants. Maar ‘nieuwkomer’ is een relatief begrip. Het hoogst gequoteerde Kempense restaurant is het naar Westerlo teruggekeerde Maison Colette van tweesterrenchef Thijs Vervloet.
Ook het Turnhoutse restaurant Cucinamarangon is geen nieuwkomer. Het restaurant verloor zijn eerdere quotering na een faillissement. “Dit is een wedergeboorte’, glundert Fabio Marangon, die na dat faillissement de koe bij de horens vatte en Cucinamarangon heropende. “13 op 20 is niet de hoogste score die we ooit hebben gehad. Inspecteur Willem Asaert gaf ons ooit zelfs een 14. Maar je hoort mij niet klagen.”
“Allez, vooruit”, dacht Fabio Marangon toen hij zijn restaurant tussen de nieuwkomers zag staan. “Maar we hebben Italiaans bloed, dus ik kan niet verbergen dat dit ons ego streelt. Cucinamarangon heeft na 35 jaar zijn tweede adem gevonden. We merken ook dat we vandaag een jonger publiek aanspreken. We hebben nog plannen voor de toekomst, maar daarover vertel ik je later meer.”

Het restaurant Nobilis in Mol opende in juli 2024 en is dus wel een nieuwkomer, al heeft zaakvoerder en gastheer Dave Pelemans al heel wat ervaring opgedaan in De Onthaasting in Mol en de Orangerie in Balen, en is hij vandaag ook zaakvoerder van de Foodbar in Mol.
“Die 12 op 20 van Gault&Millau maakt me heel trots”, reageert Dave Pelemans. “We werken het hele jaar heel hard om het onze gasten naar de zin te maken. Dat is het hoogste doel. Maar de erkenning van vakmensen geeft ons drive om voort te doen.”
Totaalplaatje klopt
“Bij Nobilis klopt het totaalplaatje”, staat in de motivatie van Gault&Millau. “Dat is precies wat we beogen”, zegt Dave Pelemans. “We serveren de klassieke Franse keuken met een modieuze twist. We zorgen voor een mooie presentatie, want het oog eet mee. We houden veel ruimte tussen de tafels, zodat er in alle rust kan worden gegeten. Elk onderdeel heeft zijn belang.”
Volgens Dave Pelemans is er nog ruimte voor verbetering. “We waren gisteren (maandag, red.) in de auto, tijdens de rit terug naar Mol, al kritisch aan het denken hoe we volgend jaar 12,5 of misschien zelfs 13 zouden kunnen halen. We bekijken met het hele team wat nog beter kan.”

Nieuw in de Kempen, maar ook niet echt, is het restaurant Notariaat in Kasterlee, dat van Gault&Millau een 12 op 20 kreeg. “We zijn hier precies twee jaar bezig, maar hadden voorheen zes jaar lang de Napoleonhoeve in Wuustwezel”, vertelt chef-kok Daniëlla Verachtert. “Daar hadden we een 13 op 20, maar die score mag niet mee verhuizen. 12 op 20 valt niet tegen, want het is fijn om vast te stellen dat Gault&Millau ons nog kent en waardeert.”
Daniëlla Verachtert was dertig jaar lang vertegenwoordiger in vlees en gevogelte voor de horecagroothandel Delidis in Gierle. “Ik heb dus een voorliefde voor vlees en dan vooral de vergeten stukken. De recensenten van Gault&Millau aten onze ossentong.”
Koningsballen
Voor de echte liefhebber gaat Daniëlla nog graag een stapje verder. Op het menu staat geregeld de suggestie ‘wie durft?’. “Dan vertellen we niet wat we serveren, maar dat kan van varkenshersenen over gekonfijte eendenmaagjes tot stierenkloten – of moet ik koningsballen zeggen? – gaan. Het is altijd fijn om daarna de reacties van de klanten te horen.”

Restaurant Notariaat is gevestigd in waar vroeger De Nieuwe Bosrand was. “Het interieur hebben we wel volledig veranderd. Eigenlijk hebben we het interieur van De Napoleonhoeve mee naar Kasterlee genomen. We krijgen elke week nog klanten die ook in Wuustwezel kwamen, over de vloer. Die voelen zich er thuis.”
Daniëlla is tevreden met de score. “Maar Lander, onze sous-chef, was een beetje teleurgesteld. Hij had op minimaal 13 op 20 gerekend. Ik vind de appreciatie belangrijker dan de punten, maar ik ben 53, Lander is 20. Dat verklaart het, zeker?”