henrad

Gebouwen Henrad tegen de vlakte

Aan de site van Henrad in Herentals is gestart met de afbraak van de oude gebouwen. Dat meldt Het Nieuwsblad. Eigenaars Wim Heylen en Eddy Hendrickx kregen begin 2019 al een vergunning voor de sloop, en lieten de kranen nu effectief los op de fabrieksgebouwen. Er moet een modern bedrijfsterrein van 11 hectare in de plaats komen, waar 750 mensen aan het werk kunnen.

De imposante bedrijfsgebouwen van Henrad op de Herenthoutseweg in Herentals staan leeg sinds de radiatorenfabriek midden 2014 de deuren sloot. Wim Heylen, van de gelijknamige ontwikkelingsgroep uit Herentals, kocht het complex eind 2016, nadat hij eerder ook al de achterliggende panden van Geens hadden verworven. De sloopvergunning was al 2 jaar op zak, maar de goedkeuring voor de ontwikkeling van de site laat op zich wachten.

'Industry City'

Heylen plant er een moderne 'industry city' met ruimte voor lichte maakindustrie, kantoren, magazijnen en ontspanning. De onderhandelingen met stadsdiensten duurden lang, waardoor het dossier voor de heropbouw niet kon ingediend worden. Vooral over mobiliteit, het geplande torengebouw en de waterhuishouding wilde de stad meer garanties. "Je kunt niet eindeloos blijven palaveren", zegt Heylen in Het Nieuwsblad, "daarom hebben we ons vergunningsdossier nu ingediend. Het is de bedoeling na het verwerven ervan meteen door te werken. We hebben het terrein nu al vijf jaar en willen gas geven."

Ideale ligging

Industriegronden zijn schaars in de Kempen en de ligging van de Henrad-site is ideaal: vlak bij de E313 en een afrit. In de buurt ligt de containerterminal van Antwerp East Port in Grobbendonk, aan het Albertkanaal. Hier ontwikkelde Groep Heylen met Heylen Warehouses het Antwerp East Portside 21, een logistieke site van 23.000 m2 die verdeeld is in 2 units.