Die Barcelona Beer Challenge staat bij brouwers en bierliefhebbers hoog aangeschreven, omdat de jury uit een vijftigtal vakmensen bestaat die de ingezonden bieren niet louter op smaak, maar ook op tal van andere aspecten beoordelen. Dat de kleine tripel Sint-Amandus – slechts op een handvol plaatsen in Geel te proeven – naast een gerenommeerde brouwerij als Lindemans als enige Belgen in de prijzen vielen, doet de betrokken Kempenaars nog een wolkje hoger zweven.
“Ik heb mijn tripel drie jaar geleden door Ivan laten brouwen ter gelegenheid van mijn Geels Brouwerijmuseum (naast het Bakkerijmuseum in Geel-Ten Aard, red.)”, legt Ludo Helsen. “Dat de bezoekers altijd netjes hun glas helemaal leeg drinken en ik er nooit klachten over heb gehad, deed al wel vermoeden dat mijn Sint-Amandus in de smaak valt. Zelf drink ik hem ook heel graag. Daarom vroeg ik aan Ivan of hij het zag zitten om het bier in te schrijven voor de wedstrijd in Barcelona.”
Spaans palmares
Met zijn brouwerij Het Drankorgel, vooral bekend van zijn eigen Vals Paterke-bieren, kan Ivan Geudens al een klein Spaans palmares voorleggen. In 2019 haalde hij zelf brons met zijn Vals Paterke Dubbel en zilver met zijn Vals Paterke Blond, vorig jaar haalde hij de gouden plak voor Witte Kraag Tripel, dat hij voor de biervereniging De Witte Kragen uit Dilsen-Stokkem had gebrouwen.
“Toen Ludo vroeg om in te schrijven voor Barcelona stelde ik voor om ook de Valentijnbieren die ik in opdracht van drie vrienden creëerde in te sturen, naast nog nieuwe bieren van De Witte Kragen. Hoe meer bieren je inschrijft, hoe lager de inschrijfkost uitpakt. Een tijdje geleden kreeg ik dan het signaal van de organisatie dat een van de inzendingen in de medailles zou vallen. Normaal wijden de initiatiefnemers niet uit over welk bier het gaat, maar omdat er in mijn geval verschillende betrokken partijen zijn, kon ik hen toch overtuigen de naam te onthullen. Het werd dus de Sint-Amandus”, vertelt Ivan Geudens.
Ik heb prompt duizend liter bijbesteld van mijn bier, nochtans kun je het niet op veel plaatsen drinken.
Ludo Helsen, Geels Brouwerijmuseum
Monastic ale
Ludo Helsen boekte met zijn vrouw een weekendje Barcelona, Ivan Geudens kwam vanop zijn vakantieadres in Italië speciaal ingevlogen. “De afroeping van de winnaars in de verschillende stijlcategorieën gebeurt in een enorme hal en volledig in het Spaans”, legt het duo de omstandigheden uit. “Toen Sint-Amandus werd afgeroepen, hadden we aanvankelijk niet eens door dat we goud hadden gewonnen. Natuurlijk zijn we bijzonder trots, het betekent toch wel iets, want er doen jaarlijks meer dan duizend bieren van honderden brouwerijen uit tientallen landen mee. We hadden het bier wel ingediend in de zwaar bezette stijlcategorie Belgian Tripel, maar bizar genoeg won hij goud in de categorie Monastic Ale. Niet dat dit nog uitmaakt.”
Het is in ieder geval een hele opsteker voor zowel het Geels Biermuseum als brouwerij Het Drankorgel. “Twee jaar op rij goud pakken met een tripelbier, dat doet een mens wel deugd”, zegt Ivan Geudens met een grijns. Ook Ludo Helsen voelt het kriebelen. “Ik heb prompt duizend liter bijbesteld van mijn bier. Nochtans kan je het vast alleen op de kaart vinden in mijn museum (enkel open op zondag, red.) en bij restaurant U-Ziel, en daarnaast tijdelijk als bier van de maand in ’t Kleyne Huis van Klaartje Ceelen en bij Squash Point in Geel.”