Glacio zet alles in het werk om de doorstart van IJsboerke zo snel mogelijk te kunnen inzetten. Het personeel van het noodlijdende bedrijf uit Tielen stemde dinsdag met een grote meerderheid voor de overname door de buren uit Beerse. Omdat IJsboerke traditioneel zijn grootste omzet vooral in het voorjaar realiseert is het nu zaak om de draad snel weer op te nemen.
Het is nu enkel nog wachten op een akkoord met BNP Paribas Fortis. Die bank is de grootste schuldeiser van IJsboerke en moet nog zijn akkoord geven bij de herschikking van de structuren rond het bedrijf. Daar moet normaal vandaag of morgen een akkoord bij gevonden worden.
Het management van Glacio is er alvast van overtuigd dat de deal met IJsboerke een goede zaak kan worden voor de twee betrokken partijen. Als overnemer heeft Glacio heel wat troeven, aldus Peter Janssen en Werner Van Springel, de twee ondernemers achter het bedrijf uit Beerse. Zij hebben het daarbij over “de internationale ervaring, het netwerk, de ontwikkeling van nieuwe ijsspecialiteiten, de in-house engineering, de strak georganiseerde productieprocessen en de uitzonderlijk hoge aandacht voor voedingshygiëne.”
Door de overname van IJsboerke “verruimt Glacio bovendien zijn assortiment. Overigens liggen de pieken van Glacio traditioneel in het najaar, die van IJsboerke in het voorjaar De complementariteit is perfect.”
Janssen en Van Springel herhalen dat “ook het behoud van de tewerkstelling in de Kempen een belangrijke drijfveer was bij de gesprekken. Op die manier “kan de werkgelegenheid in de maakindustrie gegarandeerd blijven voor zowel kort- als hooggeschoolden en voor de mensen uit de regio zelf.” 207 man kunnen meteen aan het werk. Janssen en Van Springel herhalen dat de huis-aan-huis verkoop niet mee tot de kernactiviteiten behoren. Ze zullen daarom aan andere gespecialiseerde spelers doorverkocht worden.
Glacio is als management buyout gegroeid uit de vroegere activiteiten van Schöller en Nestlé. Peter Janssen en Werner Van Springel namen het bedrijf in 2004 over. Eind 2012 verkochten ze een pakket aandelen (30%) aan de Duitse groep DMK Eis. Daarmee wordt de positie in Duitsland versterkt. Die overname heeft geen gevolgen voor de aanwezigheid in de regio. Glacio tekende in 2012 voor een omzet van 27 miljoen euro en geeft werk aan 200 mensen.
Ondertussen vraagt Jan Hendrickx, algemeen directeur van Voka Kempen, om meer respect voor Glacio. “Peter Janssen en Werner Van Springel zijn dag en nacht in de weer om – naast het runnen van hun eigen zaak – IJsboerke van het faillissement te redden en het behoud van duurzame arbeidsplaatsen in onze regio te realiseren.”