OMD

Glasbedrijf Mols-Dom ‘verrijst’ in Herentals

De bekende naam Mols-Dom of OMD keert terug naar Herentals. Met de opening van een nieuwe vestiging, knoopt de huidige eigenaar, Groep Versmissen, terug aan bij een oude traditie. “We leerden na de verdwijning in Herentals dat de klanten toch veel waarde hechten aan de lokale verankering”, klinkt het. Burgemeester Mien Van Olmen van Herentals en haar collega Paul Van Miert van Turnhout gaven het herstartschot.

Het glasbedrijf O. Mols-Dom (OMD) is al bijna 100 jaar ‘wereldberoemd’ in Herentals en wijde omgeving. Een ongelukkig faillissement in 2018 maakte een eind aan een eeuw glastraditie. Het bedrijf werkte zowel als leverancier voor andere ondernemers als voor particulieren.

Na de faling in 2018 kocht de Groep Versmissen het bedrijf vanwege de grote complementariteit met het andere glasbedrijf in de groep: Glaswerken Vanheertum in Turnhout. OMD-Glaswerken focust op glasmontage in de buitenschil van gebouwen, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Glaswerken Vanheertum eerder op interieurglas, glazen balustrades en brandwerend glas. Maar evenzeer ook op renovatie. Verder leveren en plaatsen ze beiden ook alle glaswerk op maat. De particuliere klanten blijven een belangrijke doelgroep.

Het gebouw van het failliete OMD zat niet in de overname, waardoor de activiteiten verdwenen in Herentals en verhuisden naar Turnhout. Ongeveer 3,5 jaar verder, knoopt de Groep Versmissen toch weer aan met de traditie, door een vestiging te openen in Herentals. Die is gelegen aan de Geelsebaan 6C te Herentals, langs het bekende kruispunt aan de Primalux.

Rivaliteit

“Iedereen weet dat er een soort historisch folkloristische rivaliteit is tussen Turnhout en Herentals’ lacht eigenaar Frans Versmissen. “Dit verhaal kan die legende dus niet versterken, want wij brengen vanuit Turnhout een waardevol stuk geschiedenis terug. De Herentalsenaren zullen zelfs de klassieke vrachtwagens van het bedrijf terug zien.  Natuurlijk doen we dit niet om emotionele redenen. We zien dat de lokale verankering voor alle doelgroepen toch veel betekenis heeft. Bovendien is het organisatorisch en commercieel beter voor onze groep door de activiteit over de regio te spreiden. Daarom zijn we blij met deze nieuwe stap. We brengen een gezond OMD-Glaswerken terug.”

Even blij zijn de werknemers van OMD-Glaswerken. De meerderheid van hen verhuisde na het jammerlijke faillissement mee naar de overnemer in Turnhout. Ook zij keren, net zoals de machines en de vloot, terug naar de Keizerstede.

Innovatie

Door de samenwerking en het delen van de jarenlange expertise in de twee Kempense glasbedrijven, is er ook ruimte voor vernieuwing. Dat leidde al tot drie innovatieve ontwikkelingen.

Zo werd Frameless Fire Glass (FFG) in de markt gezet. Het gaat om XXL brandwerende glaspanelen zonder raamkader, waarvan de glasbedrijven uit de Groep Versmissen de exclusieve Belgische rechten op montage hebben.

Mols-Dom en Glaswerken Van Heertum zijn ook FINEO-partner. Hier spreken we over ultradun vacuümglas, dat beter isoleert dan de huidige dubbele beglazing en dat speciaal ontwikkeld is voor de renovatie, waarbij het bestaande raamkader kan behouden blijven.

Met Activ glass tenslotte, een combinatie van traditionele glastoepassingen en zonnecellen, is er ook een antwoord in huis voor het vraagstuk van de hernieuwbare energie.