Groep Vanroey en Futech/U2P participeren in Skilpod

GEEL/RIJKEVORSEL - Filip Timmermans en Jan Vrijs, oprichters van de modulaire woningbouwer Skilpod, hebben naast investeerder van het eerste uur Raymond Cretskens, twee nieuwe aandeelhouders aan boord gehaald. Groep Van Roey en U2Pgroup van de Limburgse ondernemer Ismaël Ben-Al-Lal moeten als partners meehelpen aan de verdere ontwikkeling van nieuwe woon-modellen en aan de internationale doorbraak van het bedrijf.

Skilpod maakt sinds 2013 compacte geprefabriceerde woningen volgens eigentijdse modellen. Stichtende vennoten Filip Timmermans (ex-JCI Jonge Ondernemer van het Jaar) en Jan Vrijs mochten al in de aanvangsfase rekenen op het kapitaal en de expertise van serieel ondernemer Raymond Cretskens (Carrefour Market, Crelem Bakeries, Umani Group,…). Het verhaal nam een hoge vlucht, en door plaatsgebrek week Skilpod uit naar een productievestiging in Geel. Intussen werd koortsachtig gewerkt aan een nieuw, schaalbaar productengamma met focus op betaalbaar en energiezuinig wonen.

Digitaal

Intussen is Skilpod één van de invloedrijkste spelers in de Benelux-markt. Het bedrijf wordt tegenwoordig gevraagd om hele woonwijken te bouwen met meerdere woningtypes in diverse bouwlagen. “Het is onze ambitie om betaalbaar en energie-neutraal wonen op een nog grotere schaal te kunnen aanbieden”, verduidelijkt Filip Timmermans. Medeoprichter Jan Vrijs vult aan: “Om dit te realiseren moet de bouwkost drastisch verder verlaagd worden door een doorgedreven industrialisatie en digitalisatie van het hele bouwproces.”

As a Service

In een snel veranderde wereld zien Timmermans en Vrijs tevens enorm veel mogelijkheden in het Living as a Service-concept, waarbij wonen als een dienst wordt aangeboden. “In dit model wordt de huurder ook investeerder en betaalt hij een vergoeding die niet alleen het wonen, maar ook het energieverbruik en andere services dekt”, klinkt het bij de Skilpod-oprichters.

Om deze ambitie te realiseren ging Skilpod op zoek naar complementaire partners-investeerders. Een nieuwe aandeelhouder is U2Pgroup, de holding van Ismaël Ben-Al-Lal boven onder andere zonnepaneleninstallateur Futech en ingenieursbureau iLumen. “Vanuit zijn ervaring en technische bagage zal U2Pgroup een belangrijke rol opnemen met betrekking tot het duurzaamheidsvraagstuk” legt Filip Timmermans uit. “Bovendien hebben zij al heel wat stappen gezet in het toepassen van het Energy as a Service-principe, wat perfect past binnen het bredere kader van Living as a Service.”

Naadloos

Tot slot zijn de oprichters zeer verheugd dat ook Groep Van Roey zal toetreden als aandeelhouder van Skilpod. “De visie van Groep Van Roey om de kwaliteit van het leven van mensen te verbeteren door de creatie van leefbare, duurzame en betaalbare omgevingen sluit naadloos aan bij onze visie. Bovendien hebben zij 280 jaar ervaring met het ontwerpen, bouwen, financieren, onderhouden en exploiteren van complexe projecten en zetten zij zwaar in op de energietransitie en circulair bouwen.”

De nieuwe aandeelhouders vervoegen Raymond Cretskens (Groep Cretskens), die door beide oprichters van Skilpod wordt geprezen voor zijn inbreng. “Zo kent hij als geen ander de formule van franchising, zoals wij die in het buitenland wensen op te zetten. De expertise van Raymond is dus erg belangrijk”, besluiten Filip en Jan.