Nieuws Kempen “Grondstofschaarste zorgt voor flessenhals”

“Grondstofschaarste zorgt voor flessenhals”

“Grondstofschaarste zorgt voor flessenhals”

Op de wereldmarkt zijn momenteel grondstoffen schaars, en dat vertaalt zich in de prijs ervan. In een artikel in Trends vertelt Dirk Coorevits, ceo van Soudal, dat hij vreest dat ze het hele jaar nog hoog zullen blijven. “Het is alle hens aan dek om iets te krijgen. Iedereen koopt wat hij kan krijgen, ook op de spotmarkt, maar die prijzen zijn hallucinant hoog.”

 

Enkele incidenten hebben de wereldwijde productieketen enkele rake klappen uitgedeeld. Zo werd het Suezkanaal een tijdje geblokkeerd door een containerschip, verstoorde een ongemeen strenge winter in Texas de productie van polymeren en zorgde een brand in een Japanse fabriek voor schaarste in halfgeleiders.

“Zowat  alle grondstoffen voor de chemische industrie zijn schaars. Er komen grote gaten in de bevoorrading. Er zijn fabrieken voor basischemicaliën dicht voor onderhoud, er zijn er ontploft en er is een heel grote fabriek stukgevroren in Houston. BASF heeft force majeure aangekondigd, net als Huntsman en Covestro. Dat zorgt voor een enorme flessenhals”, aldus Coorevits in het weekblad Trends.

De Ever Given deed door de blokkade van het Suezkanaal een extra duit in het zakje. “De wereldhandel werd tien dagen achteruitgeslagen. Dat zal straks wegen op de Antwerpse haven en het spoor. Dat alles betekent dat onze eindproducten 10 tot 30 procent duurder moeten worden. We rekenen die prijsverhogingen maar met mondjesmaat door aan onze klanten. We kopen gelukkig maar een deeltje van onze grondstoffen aan in het Verre Oosten, door de enorme schaarste ginder aan containers en schepen.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Poppel, Turnhout
Poppel

Opening Fintro Turnhout aan ring

Kempen Advies Verzekeringsmakelaars en het Fintrokantoor, die als geheel geleid worden door Luc Walschots, hebben een nieuw kantoor geopend in… Lees meer