Nieuws Kempen Hoogstraten weert doorgaand vrachtvervoer in dorpskernen

Hoogstraten weert doorgaand vrachtvervoer in dorpskernen

Hoogstraten weert doorgaand vrachtvervoer in dorpskernen

HOOGSTRATEN – Wie met de vrachtwagen door Hoogstraten rijdt, moet oppassen. De politie van Hoogstraten houdt de komende weken en maanden strenge controles op het vrachtverkeer dat dagelijks over door de dorpskernen rijdt van Meer, Meerle, Meersel-Dreef, Minderhout en Hoogstraten. Wie daar niet moet zijn, riskeert een boete. Hoogstraten had ook plannen om controles uit te voeren met camera’s, maar dat gaat voorlopig niet door.

Hoogstraten en deelgemeenten kampen al jaren met een probleem van zwaar vervoer dat dagelijks door de dorpskernen dendert, maar daar eigenlijk niet moet zijn en mogelijk toch die route kiest om de kilometerheffing te ontwijken. Meer dan twee jaar geleden voerde de stad al een camerasysteem in om de verkeersstroom te controleren. Vrachtvervoer dat tussen de grensovergangen reed en het  centrum van Hoogstraten zonder te laden of lossen, zou dan een boete krijgen. Maar de bedrijven die om een uitzondering vroegen, leidden al gauw tot een lijst met bijna 4.000 nummerplaten. Bovendien was ook het systeem niet waterdicht te krijgen én zou het voor (nog meer) sluipverkeer zorgen.

Daarom stopt Hoogstraten voorlopig met het camerasysteem en gaat het weer voor de klassieke aanpak: agenten de straat opsturen die vrachtwagens controleren. Op alle wegen die toegang geven tot de vrachtwagenluwe zone zijn nieuwe verkeersborden geplaatst. Alles samen een vijftigtal.

“De vrachtwagens zullen gecontroleerd worden op hun vrachtbrief”, licht schepen Michel Jansen toe. “Als ze in Hoogstraten moeten zijn, mogen ze door. Als dat niet het geval is, worden ze de eerste weken nog vriendelijk verzocht rechtsomkeer te maken en de E19 te gebruiken. We gaan eerst sensibiliseren, maar daarna gaan we effectief beboeten. Wie dan nog de tonnagebeperking negeert, krijgt een bekeuring van 174 euro.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.