De Hooibeekhoeve doet al langer onderzoek naar efficiënt waterbeheer, zoals met de onlangs aangebrachte drainage in Ravels. © Koen Fasseur

Hooibeekhoeve sleutelpartner in Europees project rond duurzaam waterbeheer

Het provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeven in Geel is een van de twaalf Europese partners in een nieuw project rond duurzaam waterbeheer in de landbouw, dat nu in Spanje is afgetrapt. Het project biedt oplossingen voor dringende uitdagingen op het gebied van waterschaarste en waterkwaliteit.

Net als elders wordt Europa geconfronteerd met een waterproblematiek, die uiteenloopt van schaarste tijdens langdurige droogte tot overlast tijdens aanhoudende neerslagperiodes. Aangezien landbouw 40 tot 60 procent van het beschikbare water verbruikt, wil het gloednieuwe Europese onderzoeksproject Aquagri-know innovatieve, duurzame en efficiënte methodes voor waterbeheer introduceren. Aan dat initiatief nemen twaalf onderzoeksinstellingen uit Spanje, Italië, Cyprus, Polen en ons land deel, waaronder de Hooibeekhoeve van de provincie Antwerpen in Geel-Ten Aard.

“Water stopt niet aan landsgrenzen, en dat geldt ook voor de uitdagingen rond klimaatverandering. Daarom is internationale samenwerking zo belangrijk”, verduidelijkt gedeputeerde voor Landbouw Jinnih Beels (Vooruit) van de provincie Antwerpen. “Met het Aquagri-Knowproject bundelen we de krachten om landbouwers beter te wapenen tegen zowel droogte als wateroverlast: water vasthouden als het kan, afvoeren als het moet. De Hooibeekhoeve speelt daarin een sleutelrol: als kenniscentrum brengt ze onze Vlaamse ervaring mee in het project, én neemt ze nieuwe inzichten van Europese partners mee terug naar het veld. Samen maken we werk van oplossingen die écht werken in de praktijk.”

Aquagri-Know bouwt voort op de inzichten van de Operationele Groep WaterReserve en Happy Water for Healthy Cows, waar Hooibeekhoeve ook actief bij betrokken was. Gedurende drie jaar overbrugt Aquagri-Know de kloof tussen onderzoek en praktijk via verschillende samenwerkingsverbanden van boeren, onderzoekers en landbouwexperten. De verwachting is niet alleen om watergebruik te optimaliseren, maar ook om stappenplannen te ontwikkelen om de innovatieve oplossingen voor efficiënter waterbeheer in de sector te stimuleren. Het project loopt tot begin 2028.