Foto: Bert De Deken

Hop Up plaatst levert honderdste Hop Up Playground aan buitenschoolse kinderopvang Turnhout

TURNHOUT - Een Hop Up Playground zorgt voor speeluitdaging en ondersteunt multifunctioneel ruimtegebruik. Het idee voor deze speeltuigen die de fantasie en het spel van de kinderen prikkelen, is ontstaan bij de impactonderneming Hop Up, die in de schoot van projectenorganisatie Blenders is ontstaan.

Achter Hop Up staat Eva Maréchal, die zeven jaar geleden op zoek ging naar mogelijkheden om voor kinderen meer speelkansen te creëren. Het nieuwe decreet voor buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) gaf lokale besturen de regie in handen om een aanbod afgestemd op de noden van kinderen en gezinnen te ontwikkelen.

"We hebben een jaar lang nagedacht over mogelijke concepten en hebben daarna een beroep gedaan op studenten Productontwikkeling van de universiteit van Antwerpen om deze te ontwikkelen", vertelt Eva Maréchal. "In 2017 zijn we de prototypes gaan uittesten en hebben we de kinderen ingeschakeld om feedback te geven."

 

Kinderen kunnen ook een chillruimte maken van de Hop Up onderdelen.

Met de ervaringen en ideeën van die kinderen is verder gewerkt aan de Hop Up Playground. “Het spelconcept moest niet alleen de fantasie van de kinderen prikkelen, maar ook gemakkelijk uit te stallen en op te ruimen zijn. Het moest één systeem worden dat verschillende functies kan vervullen, waarop kinderen kunnen klauteren en waarmee ze kunnen bouwen. Het materiaal moest sterk, maar ook licht zijn, zodat kinderen het zelf kunnen verplaatsen.”

“We hebben ook veel geleerd uit onze crashtests”, lacht Eva. “Er is een aluminium frame in aangebracht, zodat de onderdelen vormvast zijn. Het systeem van de fixers, de hechtingsklemmen waarmee kan worden gebouwd, is ook door kinderen bedacht. De playground is ook erg abstract. Het vertelt de kinderen niet wat het is, net zoals in de natuur, waar ze kampen zouden bouwen. Kinderen gaan er heel intuïtief mee aan de slag.”

“Alles wordt in België geproduceerd. Resourcelab in Turnhout maakt de houten onderdelen waarop de playground kan worden gestapeld en verzorgt de logistiek. Het Antwerpse maatwerkbedrijf Kunnig maakt de onderdelen uit stof. Het West-Vlaamse familiebedrijf Lemahieu maakt de kunststof onderdelen, die volledig recycleerbaar zijn.”

De klanten van Hop Up zijn voornamelijk scholen, lokale besturen en speelpleinen. Vaak koopt een gemeente een playground aan, die ze dan laat reizen langs de verschillende kinderopvangplaatsen. “Sinds kort zijn we ook actief op de Nederlandse markt”, vertelt Tanja Froeling. “We worden er supergoed ontvangen, want de Hop Up Playground past perfect in de visie van de kinderopvang in Nederland. Het is wel een heel andere markt. Bij onze noorderburen is de kinderopvang in handen van grote commerciële organisaties.”

 

Schepen van Jeugd Jan Van Otten laat het lint van de honderdste Hop Up Playground doorknippen.

In de buitenschoolse kinderopvang in Turnhout zijn enkel enthousiaste reacties te horen. “Ik had aanvankelijk mijn twijfels, maar het opstellen en opruimen van Hop Up is letterlijk kinderspel”, zegt pedagogisch medewerker Anja Frederickx. “De kinderen schikken de elementen volgens een zelfbedachte constructie. Het bouwen wordt onderdeel van het spel. Kinderen krijgen letterlijk de ruimte om er hun eigen, uitdagend spel vorm te geven.”