De zon waar velen al een week naar uitkeken, liet zich zaterdag zien. Combineer dat met de paasvakantie en je hebt hét ideale moment voor een ijsje. Afgelopen dinsdag deelde de culinaire gids Gault&Millau tien tips voor ijssalons in Vlaanderen waar volgens hun inspecteurs het lekkerste roomijs wordt geserveerd. Ijssloeberke uit de Kempen prijkt trots op die lijst.
Totaalconcept
“Wij hadden er totaal geen idee van, dus het was echt een heel fijne verrassing om dat te lezen”, zeggen de enthousiaste zaakvoerders Elien Stappaerts (39) en Bart Van Bouwel (42). IJssloeberke, gelegen aan de Wespedongen in Tielen, produceert en verkoopt sinds 1988 ambachtelijk hoeveroomijs. Elien en Bart namen het familiebedrijf in 2019 over en gaven er een frisse, vernieuwende draai aan.
IJssloeberke is de enige Kempense ijszaak die vermeld staat in het lijstje van Gault&Millau. Waar dat volgens de zaakvoerders aan ligt? “Natuurlijk speelt de smaak een grote rol”, zegt Bart. “Maar wat volgens ons écht het verschil maakt, is de totaalbeleving. We doen ons uiterste best om het ijs steeds te verbeteren, maar ook om elke klant een fijne ervaring te bieden. We hebben een sterk team dat daar elke dag opnieuw voor gaat.”
De zaak is niet zomaar een ijssalon, maar een echte ijsboerderij. “We melken onze eigen koeien en gebruiken die melk rechtstreeks voor de ijsproductie. Dat is vrij uniek. Er zijn wel meer ijsboerderijen in Vlaanderen, maar die zijn vaak kleinschaliger”, vult Elien aan.
We wilden van IJssloeberke echt een merk maken.
Elien Stappaerts, zaakvoerder
Sinds de overname hebben Elien en Bart het concept dan ook flink uitgebreid. “We wilden van IJssloeberke echt een merk maken”, zegt Elien. “We hebben het aantal ijskarren vergroot en beschikken nu over drie foodtrucks, waarvan er twee in Antwerpen staan. De derde vind je momenteel in Bobbejaanland.”
Daarnaast leveren ze ook aan steeds meer horecazaken en ijssalons. “Dat doen we nu meer dan dat het ooit was. We merken dat mensen in die zaken ook echt komen voor de kwaliteit en de smaak van het ijs”, aldus Elien.
De populariteit van IJssloeberke blijkt uit de reacties: klanten, soms van ver buiten de Kempen, kiezen bewust voor de Tielense ijsboerderij vanwege de kwaliteit. “We zijn speciaal naar hier gekomen omdat het hier gewoon véél beter is,” typeert een bezoeker de motivatie. Ook de royale porties maken IJssloeberke een omweg waard.

Meer dan ijs alleen
Hoewel IJssloeberke voor veel mensen een gevestigde waarde is, ontdekken sommigen het nu pas. Zo ook Toon Smets en Lorens Notelteirs uit Beerse, die met hun gezinnen voor het eerst langskomen, met de fiets. “Het ijs heb ik nog niet geproefd, we wachten nog op iemand”, zegt Toon. “Maar ik heb al van veel mensen gehoord dat dit het beste ijs van de streek is. En dat het hier ook nog een speeltuin is, maakt het extra leuk voor de kinderen.”
Voor Annemieke Genyn en haar dochter Elien De Winter uit Wuustwezel is IJssloeberke geen onbekende plek, al komen ze er niet elke week. “We kennen het via vrienden die hier in de buurt wonen”, vertelt Annemieke. “Voor ons is het net iets te ver om regelmatig te komen, maar het is absoluut de moeite.” Elien knikt enthousiast. “Het zijn grote bollen, en het ijs is echt zalig.”
Dat IJssloeberke volgens Gault&Millau tot de aanraders behoort, verbaast niemand die hier over de vloer komt. Wat hun succes verklaart? Volgens zaakvoerder Bart Van Bouwel draait het om kwaliteit en consistentie. “Het gaat om het totaalconcept. We blijven zoeken naar vernieuwing, maar alleen als het écht beter is. Iets doen omdat het goedkoper is, dat is nooit ons uitgangspunt. Liever duurder, als het ook écht beter is.”