’t Vaarthuis Geel Ten Aard

In de Wolken: een concept voor kleine ondernemertjes

Barbara Deseyn en Hanne Vreys brengen een nieuw concept voor kinderdagverblijven naar Geel-Ten Aard. In de nieuwe crèche In de Wolken kiezen ze voor het principe van zelf ontdekken en buiten spelen, met meer natuurlijke aspecten, buitenbedjes en een 'voelpad'.

Voor Barbara Deseyn is het al haar derde crèche. Ze begon 22 jaar geleden als zelfstandige met een mini-crèche zoals het toen nog heette: 't Vaarthuis. "Het was hier de eerste zelfstandige crèche in de streek. Ik werkte als kleuterjuf. Toen ik zwanger werd van mijn eerste kind, had de moederkloek in mij het moeilijk om er niet zelf voor te kunnen zorgen. Ik wilde mijn pedagogische kennis echter wel inzetten, en het ondernemende in mij deed me beslissen om in 1998 als zelfstandige te beginnen." In haar huis aan het Kempisch Kanaal kon Barbara 22 kindjes opvangen, en op korte tijd zat de mini-crèche vol. "Samen met 2 à 3 kinderbegeleidsters werd het al snel een drukke boel in huis. Daarom begonnen we 17 jaar geleden met een nieuwbouw naast het huis." En nog 2 jaar later begon Barbara ook met de uitbating van een crèche op de Europese school in Mol.

Kettingzaag

En nu is er de derde crèche, die op de bovenverdieping van 't Vaarthuis is gevestigd. Naast een binnenruimte is er ook een enorm terras dat gedeeltelijk overkapt is. Het principe van In De Wolken is gebaseerd op 3 pijlers, legt Barbara uit. "We vertrekken hier vanuit ervaringsgerichte observatie van het kind, en bieden op basis hiervan verrijkende activiteiten aan. We spelen hier ook zo veel mogelijk met 'open-einde-materialen': speelgoed waarmee kinderen hun eigen creativiteit moeten gebruiken om er mee te spelen. En de derde pijler is dat we de natuur van buiten naar binnen halen, door het schuifraam zo veel mogelijk open te zetten. Er liggen al regenponcho's en -laarsjes klaar voor iedereen."

Barbara vond in Hanne een ideale partner voor dit crèche-concept. Samen hebben we bergen werk verzet om alles klaar te maken. "Het houten terrasje hebben we zelf gelegd. We hebben zelfs een kettingzaag gehuurd en een oude, zieke boom geveld, om educatief materiaal mee te maken. Door veel zelf te doen, kan je meer doen. Ik heb altijd een strak financieel beleid gevoerd, en altijd goed nagedacht over hoe we elke cent zouden uitgeven. Hierdoor staan we vandaag sterk in onze schoenen."

Ondernemende medewerkers

Ook inzetten op personeel vindt Barbara belangrijk. "Ik heb mensen aan boord die ondernemerschap hebben, die mee timmeren aan de weg. Sommigen van hen zijn intussen partner geworden, zoals Hanne nu. Iedereen moet kunnen groeien hier. Het welbevinden van de kinderen is heel belangrijk, maar ook dat van de mensen die hen dag in dag uit verzorgen."