Inschrijvingen Womed Award lopen: “Het opent zeker deuren”

Tot en met 7 november kunnen onderneemsters zich kandidaat stellen voor de Womed Award van Markant vzw, Unizo en het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Met deze prijs bekronen ze vrouwelijk ondernemerstalent, in twee categorieën: Onderneemster én Belofte van het Jaar. Anderen kunnen ook een onderneemster nomineren. Om kans te maken op deze  titel, zoekt men vrouwelijke ondernemers die innovatief en ambitieus zijn, duurzaam ondernemerschap uitdragen, een langetermijnvisie hebben en maatschappelijke betrokkenheid tonen. De prijs wordt uitgereikt op woensdag 9 maart 2022.

Vorig jaar stond Kim Bogaerts, bestuurster van Schoonmaak Kempen uit Hoogstraten, nog op het podium als finaliste voor provincie Antwerpen, bij Belofte van het Jaar. "Als ik nu terugkijk, dan besef ik dat ik heel veel geleerd heb door de nominatie en de finale", zegt Kim. "Er komt heel veel op je af, maar je leert er ook mee omgaan. Het is best ook wel wat publiciteit voor jezelf en je bedrijf."

Kim had zichzelf niet ingeschreven, maar was wel genomineerd door Hilde Hanselaer van MVO-Advies, waarmee ze samenwerkt. "Ze zei: Kim, ik vind dat je moet meedoen, als boost voor jezelf en voor je bedrijf. En ze had gelijk! Je leert nadenken over hoe je met bepaalde zaken naar buiten komt."

Kim heeft sinds de start in 2017 stevig aan haar bedrijf getimmerd. "De opstart binnen de schoonmaaksector was moeilijk. Ondanks de moeilijkheden, ben ik altijd blijven volhouden. Als bestuurder van een bedrijf sta je vaak alleen, en dat maakt ondernemen soms ook eenzaam. Voor de Womed Award had ik plots een groter klankbord, omdat je met andere onderneemster in contact komt. Zo ben ik heel fijne mensen tegengekomen, en waren er ook klanten die zich aangesproken voelden door mijn aanpak. Het opende dus echt deuren."

"Voor de Womed Award keek de jury ook naar mijn businessplan, en hoe we als onderneemster omgaan met onze mensen. Ik ben heel dankbaar voor het team waar ik vandaag mee samenwerk."

Kim merkt bij vrouwelijke ondernemers een bepaalde schroom om zichzelf op de voorgrond te zetten. "Vaak leeft de perceptie: we zullen maar onder de radar blijven. Soms moet je niet te bescheiden zijn. Je mag best jezelf zijn door authentiek te zeggen waar je voor staat. Nu, iemand heeft mij ook genomineerd. Maar misschien zou ik,  als ik het vandaag opnieuw kon doen,  mij ook wel zelf kandidaat durven stellen."

Is een extra award voor vrouwelijke ondernemers wel nodig? "Vrouwelijke ondernemers zijn wel heel belangrijk. Je hebt zowel yin als yang nodig in het ondernemerschap. Ik denk wel dat vrouwen de combinatie tussen ratio en emotie sneller kunnen vinden."

Inschrijven - of iemand nomineren - voor de Womed Award kan nog tot en met 7 november via de website van Markant.