Ronaldo Gino, zaakvoerder van het Italiaanse restaurant The Matto Ronaldo Gino, zaakvoerder van het Italiaanse restaurant The Matto. Foto: BERT DE DEKEN

Italiaans restaurant The Matto opent de deuren op Turnhoutse Grote Markt

“We brengen de wereld naar de Grote Markt”, glundert Jef Keersmaekers, de 84-jarige oprichter van Brouwerij Corsendonk. “Na een succesvol Grieks restaurant bieden we nu ook een uitstekend Italiaans restaurant aan.”

The Matto opende zopas de deuren waar Mr. Spaghetti ze vorig jaar sloot. Het mooie horecapand aan de westkant van de Grote Markt behoort tot het patrimonium van Brouwerij Corsendonk. De brouwerij trok drie jaar geleden Turnhoutenaar Mario Marinelli aan om dat patrimonium te beheren, samen met Stefan Keersmaekers, die Brouwerij Corsendonk leidt. “Daar slagen we goed in”, verdedigt Mario Marinelli zich op een opmerking dat er toch veel horecazaken leeg staan. “Die leegstand is erg beperkt. Over enkele weken opent nog een restaurant in Mol in een van onze panden. De voorbije weken heb ik vooral openingen in Antwerpen begeleid. Ik geef wel toe dat het in Turnhout wat moeizamer gaat, maar ook dat lukt. Na de opening van The Matto hebben we nog twee leegstaande panden op de Grote Markt. We praten met een kandidaat voor het café Den Herdt. Het pand van Saint-Joseph is op dit ogenblik niet verhuurbaar vanwege bouwtechnische gebreken.”

Waarom het in Turnhout moeizamer gaat, weet Mario Marinelli niet, al heeft het vergunningenbeleid van de stad er wel mee te maken. “In Antwerpen hebben horecauitbaters na drie weken hun vergunning beet, in Turnhout duurt dat acht weken. Dat zou toch sneller moeten.”

“Waanzinnig lekker”

Ook voor het pand waarin voordien Mr. Spaghetti en nog eerder Il Capriani waren gevestigd, had Mario Marinelli snel een nieuwe bestemming gevonden: “Ronaldo Gino is een ervaren chef met een uitstekende staat van dienst die ik uit Denemarken heb gelokt”, zegt hij. Ook Jef Keersmaekers is verguld met de nieuwe uitbater: “Ronaldo was eerder chef-kok in Il Gusto Italiano in Antwerpen en in Oro di Bocca in Schoten. Ik ken hem vooral van zijn derde restaurant, Artigiano op het Eilandje in Antwerpen. Daar heeft hij een heel goede indruk nagelaten. Ronaldo emigreerde enkele jaren geleden met zijn gezin naar Denemarken, waar hij drie Italiaanse restaurants opende. Voor ons keert hij terug, al blijft hij ook de Deense restaurants digitaal begeleiden. Ik bewonder zijn gedrevenheid als ondernemer.”

Matto is Italiaans voor gek, maar niet volgens Jef Keersmaekers: “Matto betekent vooral ‘waanzinnig lekker’. In de keuken mogen alleen echte Italianen werken. The Matto blijft trouw aan de traditionele Italiaanse keuken. De pasta’s worden hier ter plaatse vers bereid. Ronaldo heeft geïnvesteerd in een goed uitgeruste nieuwe keuken. De kwaliteit is hier erg goed. Dit gaat lukken.”

De menukaart van The Matto leert ons dat hier alle bekende gerechten uit de Italiaanse keuken worden bereid, van de pizza uit de regio van Napels tot osso bucco Milanese. De prijzen zijn democratisch, zoals dat heet. “Een bewuste keuze van Ronaldo”, weet Mario Marinelli. “Hij wil er een toegankelijk restaurant van maken, haalbaar voor ieders beurs.” The Matto heeft ook een uitgebreide wijnkaart met Italiaanse wijnen, maar Jef Keersmaekers zou geen brouwer zijn als hij niet vooral het bier zou aanprijzen. “Heb je onze Excelsior al geproefd? Dat is onze pils die we recentelijk opnieuw hebben gelanceerd nadat we het recept hebben aangepast. Matto, al zeg ik het zelf.”