Wollewei

Jeugdhuis Wollewei ontslaat vijf van de zeven personeelsleden

De raad van bestuur van Jeugdhuis Wollewei in Turnhout heeft beslist om vijf van de zeven personeelsleden te ontslaan. Enkelen onder hen waren al meer dan tien jaar in dienst. “Een pijnlijke, maar noodzakelijke ingreep”, zegt ondervoorzitter Stijn Bohez.

Het nieuws kwam plots uit de lucht gevallen. Vijf van de zeven werknemers van Jeugdhuis Wollewei hebben hun ontslag gekregen. Stijn Bohez bevestigt: “De begroting van 2022 zag er niet rooskleurig uit. We hebben een gesprek gevoerd met de stad om te zoeken naar een oplossing. Extra financiële steun bleek niet mogelijk. De stad wees er ons op dat de loonlast van het jeugdhuis veel te hoog is. Als we niets zouden doen, zouden we het jaar eindigen met een diepe financiële put. Er was dus geen andere optie.”

Hoge lonen

De raad van bestuur van het jeugdhuis besliste om de personeelsleden met de hoogste lonen te ontslaan. “Maar dat zijn ook de mensen met de meeste dienstjaren”, zegt Stijn Bohez. “Dat betekent dat zij nog in vooropzeg blijven tot het einde van dit jaar. Hun ontslag zou dus geen effect hebben op de rode cijfers in de begroting. Daarvoor moesten we ook andere personeelsleden, die maar enkele maanden opzeg moeten doen, ontslaan. Volgend jaar kunnen we het personeelskader dan weer aanvullen met jongere krachten, die ons minder kosten.”

De financiële problemen van het jeugdhuis komen niet helemaal uit de lucht gevallen, geeft Stijn Bohez toe. “Begin 2020 beslisten we om de werking van het jeugdhuis te verbreden. Ons doelpubliek was de groep jongeren tussen 14 en 20 jaar, maar ook voor de wat oudere jongeren is er in Turnhout niet erg veel aanbod. We wilden ook hen wat bieden, door onder andere een aanbod van liveoptredens. We zouden die werking rustig opbouwen, maar dan kwam corona roet in het eten strooien. Pas in het najaar van 2021 konden we onze plannen uitvoeren en klopte ons plan niet meer. Door de coronacrisis hebben we ook veel inkomsten gemist, waaronder het oudjaar, wat voor ons toch altijd een topmoment qua inkomsten is.”

“De stad heeft ons wel financieel gesteund tijdens die periode. Maar we hebben ervoor gekozen om dat geld niet op te potten, maar in te zetten om zaken te organiseren voor jongeren in coronatijd. Denk bijvoorbeeld aan de digitale ‘100 dagen’ en de zomerse zomerbar. Met de invoering van tijdelijke werkloosheid hebben we bovendien kunnen vermijden dat we in de rode cijfers zouden gaan. In 2022 lukt ons dat niet meer. Ook de potten van de stad zijn op, maar dat is geen verwijt, want we hebben veel steun gehad.”

Coronasteun

Stijn Bohez maakt zich sterk dat Jeugdhuis Wollewei ondanks de ontslagen haar opdracht kan blijven vervullen. “Omdat twee medewerkers nog tot het eind van het jaar aan de slag blijven, moet dat lukken. In 2024 maken we weer kans op nieuwe Vlaamse subsidies, die ons wat meer speelruimte bieden. In 2023 doen we, zoals gezegd, nieuwe aanwervingen.”

“Het was een moeilijke oefening. We zouden deze beslissing niet hebben genomen als de stad ons niet met de neus op de feiten had gedrukt. Voor sommigen lijkt het ook dat zeven personeelsleden - eigenlijk zes voltijdse functies - erg veel is voor een jeugdhuis. Maar jeugdhuis Wollewei doet meer dan wat pintjes tappen voor jongeren. De werking met skatende jongeren, de initiatieven in de Parkwijk, het artistieke aanbod met MIKS: ook dat hoort bij ons aanbod. We maken ons sterk dat we de lopende engagementen blijven vervullen, maar ons live-aanbod wordt wel veel kleiner. De bezoekers van de Wollewei zullen het ongetwijfeld merken dat we bezuinigen.”

“Het is niet de eerste keer dat het jeugdhuis in slechte papieren zit, het is wel de eerste keer dat we ingrijpen voor er een gat in de kas is geslagen”, zegt Stijn Bohez nog. “Misschien nog te laat, maar het stelt me wel gerust dat we met deze beslissing, hoe pijnlijk ze ook is, de toekomst van het jeugdhuis kunnen vrijwaren.”