Nieuws Kempen Johnson & Johnson voorlopig ‘milde’ boete in proces rond geneesmiddel uit Beerse

Johnson & Johnson voorlopig ‘milde’ boete in proces rond geneesmiddel uit Beerse

Johnson & Johnson voorlopig ‘milde’ boete in proces rond geneesmiddel uit Beerse

BEERSE – Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, krijgt voor een Amerikaanse rechtbank een lichtere boete dan eerst gedacht in een proces rond het middel Risperdal. Dat is in Beerse ontwikkeld.

Een Amerikaanse rechter heeft flink gesnoeid in de miljardenboete voor Johnson & Johnson. Het bedrijf moet geen 8 miljard, maar ‘slechts’ 6,8 miljoen dollar betalen. De boete werd in oktober door een volksjury opgelegd. De jury was van oordeel dat Johnson & Johnson onvoldoende de bijwerkingen had duidelijk gemaakt van zijn middel Risperdal. Het antipsychotische geneesmiddel bevorderde de borstontwikkeling bij mannen. Een Amerikaanse man die door het middel borsten had ontwikkeld had tegen het bedrijf klacht ingediend.

De forse verlaging van de boete blijkt uit gerechtelijke documenten. Een reden voor de verlaging wordt daarin niet gegeven.

Risperdal werd in de jaren 80 ontdekt en op punt gesteld in ons land, in de labo’s van Janssen Pharmaceutica in Beerse. Stef Heylen, de huidige topman van Janssen Pharmaceutica in België, stuurde destijds de wereldwijde klinische ontwikkeling van het medicijn aan. De manier waarop de marketingmachine achter het medicijn draaide, viel evenwel buiten zijn bevoegdheden.

De advocaat van de klager liet al weten beroep te zullen aantekenen en denkt dat de boete van 8 miljard dollar terug zal opgelegd worden. Maar ook Johnson & Johnson wil in beroep gaan. Het bedrijf is blij met de verlaging van de boete, maar zegt dat de rechter geen rekening heeft gehouden met bewijsmateriaal waaruit moet blijken dat de risico’s van Risperdal toch wel duidelijk werden gecommuniceerd.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.