GK Geel Eén van de borden die langs de kant van de weg zullen staan. Foto: Groene Kring

Jonge boeren protesteren langs Heistse Pijl tegen stikstofakkoord

HEIST-OP-DEN-BERG - WESTERLO - GEEL - Het stikstofakkoord van de Vlaamse regering ontneemt jonge boeren hun toekomst en heeft een bijzonder grote impact op jonge landbouwbedrijven. Lokale Groene Kringers uit Westerlo en Geel besloten daarom om langs het parcours van de Heistse Pijl, een wielerwedstrijd die op 4 juni plaatsvindt, borden te plaatsen die aandacht vragen voor de problematiek.

Op 4 juni gaat rond Heist-op-den-Berg de Heistse Pijl door. Wielrenners doorkruisen er de hele middag het mooie landschap van de Zuiderkempen. Voor de leden van Groene Kring, de grootste organisatie voor jonge boeren in Vlaanderen, het uitgelezen moment om hun vrees en ongenoegen over het stikstofakkoord te uiten. "De renners passeren letterlijk in onze achtertuin, dwars door de plattelandsstreek, langs de velden van onze eigen boeren. Een betere plaats om de mensen op het belang van een gezonde en bloeiende landbouwsector te wijzen bestaat er niet", zegt Bram Van Hecke, voorzitter van Groene Kring.

"Wanneer supporters aan de kant van de weg en kijkers voor hun televisietoestel getuige zijn van de mooie, groene landschappen, moeten ze maar eens beseffen dat die er maar kunnen zijn door de inspanningen van ons, boeren."

Geen perspectief

Het stikstofakkoord van de Vlaamse regering dreigt er voor te zorgen dat een generatie jonge boeren verloren gaat. Jonge boeren hebben door het voorliggende akkoord immers geen perspectief op lange termijn, heel weinig zekerheid en staan bovendien voor loodzware investeringen.

De jonge boeren van Groene Kring willen wel stikstof reduceren, maar vragen zich af of er met dit akkoord nog toekomst is voor landbouw in de regio. “Dit akkoord is zodanig ingrijpend dat toekomstige boeren niet meer gemotiveerd zijn om nog aan de job te beginnen omdat het op de duur bijna onmogelijk wordt om nog een economisch rendabel bedrijf op te starten, laat staan het verder te laten ontwikkelen", gaat Van Hecke verder. "Ze kijken precies enkel maar naar de landbouwsector om het stikstofprobleem op te lossen en dat is echt niet houdbaar.”

Toekomst garanderen

Om hun zorgen duidelijk te maken plaatsen ze borden op verschillende locaties langs het parcours van de Heistse Pijl. Op deze borden staan slogans die aangeven dat dit akkoord de toekomst van vele (jonge) land- en tuinbouwers afneemt en aldus waanzin is voor jonge boeren.

"Met deze actie vragen we aan de overheid om naar ons te luisteren en een toekomst te garanderen. Het significantie percentage voor nieuwe vergunningen is bijvoorbeeld één van de zaken die we graag anders hadden gezien. Nu ligt dat veel te laag", legt Van Hecke uit. "In het algemeen vragen wij dat de Vlaamse regering naar de noden van de jonge boeren kijkt, want uiteindelijk zijn zij het wel die ons voedsel van morgen gaan produceren, die ons landschap voorzien, enzovoort. Als het akkoord blijft zoals het nu is, dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor de sector", aldus Bram Van Hecke.

“Iedereen moet beseffen dat de lokale voedselproductie hier enkel zal blijven als ze gekoesterd wordt”, zegt Loes Van Houdt, een jonge boerin. “Er gaat met dit akkoord een generatie jonge en hoogopgeleide boeren, die zin hebben om het stikstofprobleem mee aan te pakken reddeloos verloren", klinkt het.