Campine Beerse themabeeld

Kempens bedrijf ziet beurskoers verachtvoudigen in vijf jaar, en dat dankzij China

De beurskoers van het recyclagebedrijf Campine uit Beerse is in een jaar tijd gestegen van 81 naar 211 euro. Het bedrijf is sinds een klein jaar in de westerse wereld de marktleider in de export van antimoontrioxide, dat als brandwerend middel wordt gebruikt in bijvoorbeeld textiel en plastic. De Kempenaars hebben dat marktleiderschap onrechtstreeks aan China te danken.

Terwijl een grote massa aan beleggers zich volop op aandelen van bedrijven in artificiële intelligentie, telecommunicatie en defensie stort, duikt er in de stille Kempen een beurskampioen op die zich op iets totaal anders focust: de productie van de brandwerende stof antimoontrioxide. Het bedrijf Campine, dat al 113 jaar bestaat en in zijn hoofdzetel in Beerse tweehonderd mensen tewerkstelt , zag zijn beurskoers in de voorbije vijf jaar zelfs verachtvoudigen. Vooral in het laatste jaar is de koers exponentieel snel toegenomen.

Wit poeder

Wat is hier aan de hand? Kort samengevat komt het erop neer dat Campine een wit poeder produceert dat tot voor kort vooral uit China kwam, maar dat China sinds september 2024 nauwelijks nog wil exporteren. Heel de wereld heeft dat poeder echter hard nodig, waardoor zowat alle westerse landen, met de Verenigde Staten op kop, zich tot de Kempen (of tot een enkele grote concurrent uit Frankrijk) moeten richten.

Het witte poeder heet antimoontrioxide. “Wij kopen antimoonmetalen aan uit Aziatische mijnen, en maken daar via een chemisch proces antimoontrioxide van”, zegt Wim De Vos, CEO van Campine. “De prijzen van antimoontrioxide zijn verbonden aan de prijzen van antimoon. En die prijzen zijn de jongste jaren sterk gestegen omdat de mijnen waaruit dat antimoon komt, stilaan uitgeput raken. Het product is dus schaars geworden. Daarom heeft China, dat de belangrijkste wereldwijde exporteur voor antimoonhoudende producten was, beslist om nauwelijks nog antimoon te exporteren. China heeft dat antimoon nodig voor zijn eigen bedrijven. Er is dus flink minder antimoontrioxide beschikbaar op de wereldmarkt, waardoor de prijzen in twee jaar zijn gestegen van 8.000 dollar per ton naar 60.000 dollar per ton.”

De beurskoers van Campine is in het voorbije jaar fors gestegen van 81 naar 211 euro.

Door die prijsverhoging moet Campine natuurlijk ook zelf veel meer betalen voor de antimoonmetalen die het aankoopt. “Maar we kunnen die prijsverhoging doorrekenen, en bovendien recycleren we steeds meer antimoon uit gebruikte batterijen”, zegt Wim De Vos. “Dat zit zo: onze hoofdactiviteit is eigenlijk het recycleren van lood uit loodzuurbatterijen, bijvoorbeeld uit batterijen van dieselwagens of de hulpbatterijen van elektrische wagens. Sinds kort hebben we een proces waarmee we ook antimoon uit die batterijen kunnen recycleren. Dat antimoon kunnen we dus voor hoge prijzen doorverkopen. Vandaag halen we ongeveer 15 procent van ons antimoon uit recyclage. In de komende jaren zal dat percentage verder stijgen.”

Jobs

Campine wil zijn recyclageafdeling dan ook uitbreiden, waardoor er enkele jobs in Beerse zullen bijkomen. “Al zullen dat er niet veel zijn, omdat het hier vooral om de installaties draait”, zegt Wim De Vos. “We hebben ook een bindend bod gedaan op twee batterijrecylagefabrieken in Frankrijk. Als die overname rond komt, kunnen we onze technologie om antimoon te recupereren uit batterijen of ander antimoonhoudend metallurigisch afval, daar ook uitrollen.”

Het kantoor van Campine in Beerse. Foto: Campine

Door het wegvallen van China als exporteur van antimoonhoudende producten, is Campine nu marktleider geworden in zijn sector voor de westerse wereld. “We hebben alleen concurrentie van een bedrijf uit Frankrijk. Voor de rest hebben we eigenlijk vrij spel”, zegt Wim De Vos. “Amerikaanse bedrijven zijn vandaag onze grootste klanten. Daarna volgen West-Europese bedrijven. We verkopen onze antimoontrioxide ook aan heel wat bedrijven uit India en Japan.”

Lees ook: Campine’s winst over 2024 hoger dan verwacht

Waarom is die antimoontrioxide zo belangrijk? “Omdat het brandwerend is”, zegt Wim De Vos. “Onze klanten zijn producenten van brandwerende textiel en plasticverwerkende bedrijven. Ons product wordt bijvoorbeeld in plastic flessen gebruikt, in plastic onderdelen van auto’s, bussen en trams en ook in isolatiemateriaal.”

Dit jaar nog meer winst

In 2024 heeft Campine een nettowinst van ruim 22 miljoen euro gemaakt. Door de zeer gunstige marktomstandigheden verwacht Campine dat de winst in 2025 nog fors zal stijgen. Hoelang blijft het sprookje nog duren? “Dat valt natuurlijk af te wachten, maar het is wel duidelijk dat we niet snel meer naar de lage antimoonprijzen van twee jaar geleden zullen terugkeren”, zegt Wim De Vos. “Ook als China zijn exportbeperkingen zou opheffen, blijft antimoon een schaars product.”

CEO Wim De Vos. Foto: RR

Lees ook: Dina Brughmans wordt nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van Campine

Onafhankelijk beleggingsadviseur Gert De Mesure raadt je wel aan om voorzichtig te zijn als je aandelen van Campine aankoopt. “China kan zijn beslissing om de export van antimoon te beperken, altijd terugdraaien”, zegt Gert De Mesure. “Je kan wel een klein deel van je beleggingsgeld in aandelen van Campine te steken. Maar het blijft toch een speculatieve belegging, dus eentje met veel risico, omdat Campine afhankelijk is van externe factoren.”