Monique de Baat De dochter van de korenaar Monique de Baat staat samen met haar man en brouwer Ronald Mengerink en hun zoon Bram in voor de uitbating van brouwerij De dochter van de korenaar. © rr

Kempense brouwerijen halen 17 biermedailles: “Gewoon onszelf blijven en storm uitzitten”

Untappd, een wereldwijd bekende app voor bierliefhebbers, heeft per land medailles uitgereikt aan de bieren die in 2024 de hoogste quotering kregen. De meestal (piep)kleine Kempense brouwerijen zijn samen goed voor zeventien medailles, waarvan De dochter van de korenaar in Baarle-Hertog de helft voor zijn rekening neemt.

Untappd is een van oorsprong Amerikaans app voor je smartphone, waarop je zelf kan noteren welke verschillende bieren je drinkt en die vervolgens kan quoteren op 5 punten. Het spreekt voor zich dat de toepassing vooral populair is bij bierliefhebbers die geregeld wat anders willen proeven. Woensdagavond maakte Untappd bekend welke bieren in de Verenigde Staten en in vijftig andere landen in 2024 de hoogste gemiddelde scores haalden in de meest uiteenlopende categorieën. Om in aanmerking te komen, moest een bier door minstens vijftig verschillende personen gequoteerd zijn geweest.

In ons land rijfden zeven Kempense brouwerijen samen zeventien medailles (goud, zilver of brons) binnen voor hun bieren. Brouwerij Het Nest uit Oud-Turnhout (goud voor Weldse Bok en zilver voor Schuppenboer Maxima Whisky Barrel Aged) en Brouwerij Hoppug uit Meerhout (twee keer brons voor Hoppug Milk Stout Speyside Whisky Barrel Aged en voor Porterville) waren goed voor twee medailles. Brouwerij Corsendonk uit Turnhout (brons voor Corsendonk Rousse), Brouwerij Vervoort uit Herentals (zilver voor Kapitein), de Kastelse Biervereniging uit Kasterlee (zilver voor Pompoen 2460) en de Scheldebrouwerij uit Hoogstraten (goud voor Duinstuiver) vielen elk één keer in de prijzen.

Negen medailles

Maar de opvallende slokop is De dochter van de korenaar uit Baarle-Hertog met liefst negen medailles: vier keer goud (Rien ne va plus Barrel Aged, La Brock Brunello Barrel Aged, La Renaissance Grand Cru nr III en Claire), vier keer zilver (La Bock Bourbon, Parfum de Printemps, La Renaissance Grand Cru nr II en Orient-Ale) en één keer brons (L’Ensemble Pure Oak Series). “We verkeren hier dan ook in een lichte euforie”, lacht Monique de Baat, die samen met haar man Ronald Mengerink en hun zoon Bram de immer groeiende brouwerij in goede banen leidt.

Hierbij hoort een belangrijke kanttekening, want er is een hemelsbreed verschil tussen de medailles van Untappd en die van bierfestivals als bijvoorbeeld de gerenommeerde World Beer Awards. Bij die festivals moeten brouwers zélf hun bieren inschrijven – en daar flink voor betalen -, waarna een internationale vakjury zich aan het proeven zet. Het aantal beoordeelde bieren is er op die manier sowieso beperkt. Bij Untappd zijn het de consumenten die de bieren quoteren en in principe doen alle bieren van waar ook ter wereld automatisch mee. Of zoals Untappd het stelt: van de anderhalf miljoen bieren die in 2024 werden gequoteerd, vielen er 25.302 of 1,65 procent in de verschillende landen en in verschillende categorieën in de prijzen.

“We waarderen het enorm dat onze bieren zo in de smaak vallen bij de consumenten”, zegt Monique de Baat. “Zo wonnen we ook al vijf keer de Consumententrofee van Zythos (de Belgische bierconsumentenvereniging, red.). Aan festivals met juryprijzen deden we vroeger wel eens mee, maar eigenlijk zijn we daarmee gestopt omdat het nogal duur is voor een kleine brouwerij.”

Sector in zwaar weer

In bijna twintig jaar groeide De dochter van de korenaar uit van een hobbyprojectje tot een volwaardige craftbrouwerij met een productiecapaciteit van 5.000 liter, een eigen proeflokaal en een grote vernieuwingsdrang. “Mijn man is altijd op zoek naar nieuwe smaken, naar nieuwe mogelijkheden met pure ingrediënten of bijvoorbeeld naar nieuwe vaten (oude houten whisky- of cognacvaten waarin het bier rijpt en die de smaak beïnvloeden, red.). Hij is altijd maar bezig om zichzelf uit te dagen om nog beter te doen.”

Nochtans staat de sector van de kleine en craftbrouwerijen voor zware uitdagingen. Niet alleen snoepen de grote spelers alsmaar vaker een stukje van hun markt af door ook speciaalbieren uit te brengen, daarnaast blijkt het publiek – zelfs in bierland België – alsmaar minder bier te drinken. Ook in de Kempen verkeren kleine producenten zo in zwaar weer. “Dat we in deze woelige tijden in 2024 toch een kleine omzetgroei van 10 procent mochten noteren, maakt ons waanzinnig trots”, zegt Monique de Baat. “We moeten gewoon onszelf blijven, doen waar we goed in zijn en zo de storm trachten uit te zitten.”