KEMPENSE GOLFCLUB

Kempense Golfclub wil voor iedereen toegankelijk zijn en breidt uit

De Kempense Golfclub wil de golfterreinen aan de Kiezelweg in Mol-Rauw uitbreiden van 18 naar 27 holes. Met meer dan 1.200 leden is de club door de jaren heen uitgegroeid tot een van de grootste sportclubs uit de regio, waardoor een extra uitbreiding van de terreinen en accommodatie zich opdringt. “Onze sport is toegankelijk voor iedereen, daar willen we een leidende rol in spelen.”

Wanneer we de parking van de Kempense Golfclub oprijden met een klassieke Renault, voelt het ietwat onwennig aan om tussen de wagenmerken als Audi, Range Roover en BMW te parkeren, maar eens we de brasserie inlopen, overvalt meteen een gevoel van rust wanneer we eigenaar Rudi Van Baelen ontmoeten terwijl hij de schetsen van de toekomstplannen nog snel opbergt.

“Sinds de coronacrisis is golf echt een populaire sport geworden”, zegt Van Baelen. “Op dit moment telt onze club zo’n 1.200 leden en beschikken we op ons terrein over achttien holes, maar door het stijgend aantal leden, lopen we aan tegen onze maximumcapaciteit, waardoor we ons terrein willen uitbreiden met negen extra holes.”

 © BERT DE DEKEN

Het succes van de club is volgens Van Baelen makkelijk te verklaren. “Onze sport is toegankelijk en democratischer geworden”, zegt Van Baelen. “We zijn geen dikkenekkenclub, maar willen vooral een sportieve club zijn met een recreatief karakter waar iedereen tegen democratische prijzen kan golfen. Ons ledenbestand bestaat uit kinderen met een leeftijd vanaf 5 jaar, maar evengoed ook opa’s van 95 die hier nog regelmatig een balletje slaan. Het is de ideale sport om met de familie of vrienden te beleven.”

Dat golf vandaag nog vaak als een elite-sport aanzien wordt, is een vooroordeel dat we meteen moeten bijstellen wanneer Rudi de plannen over toegankelijkheid uit de doeken doet en het woord handicap niet alleen van belang blijkt te zijn tijdens de beoefening van de sport. “Bij de uitbreiding hechten we er veel belang aan de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, blinden, doven en slechthorenden, waarvoor we samenwerken met Inter (het Vlaams expertisecentrum voor toegankelijkheid red.), zodat iedereen de golfsport kan beoefenen.”

Democratisch golfen

Wie het nu al voelt kriebelen, kan van start gaan met een starterspakket. “Dat bestaat uit een stappenplan van acht lessen, gevolgd door een theoretisch en een praktisch examen. Het klinkt moeilijker dan het is, maar eens je je handicap hebt behaald, kun je eender waar ter wereld golfen”, klinkt het.

Maar wat maakt de sport dan zo populair? “Zelfs in corona konden we blijven spelen”, glundert Van Baelen. “Onze spelers vertoeven nu al in een mooie omgeving waar verspreid op onze terreinen zo’n 40.000 bomen staan, maar ook bij de uitbreiding zetten we daarop in. We lieten een eco-studie uitvoeren waardoor we nog eens 12.000 struiken en bomen bijplanten, zodat onze site een mooi geheel vormt met de natuur. Naast het golfterrein zelf leggen we ook nog een wandelpad van vier tot vijf kilometer aan, waardoor ook onze petanquebanen en horeca voor iedereen toegankelijk zijn. Ook mensen die niet golfen, kunnen dus meegenieten van de mooie natuur.”

Op dit moment fungeert het deel van het terrein nog als maïsveld, maar om de negen bijkomende holes te creëren, moet dat gedeelte omgevormd worden naar recreatiegebied. In het verleden uitten buurtbewoners al hun bezorgdheden.