In april 2024 lanceerde Michelin de zogeheten hotelkey. Deze erkenning is vergelijkbaar met de Michelin-sterren voor restaurants. Om een sleutel te bemachtigen, worden hotels beoordeeld op basis van vijf criteria: duurzaamheid, prijs-kwaliteitverhouding, persoonlijkheid en karakter, architectuur en interieur en tenslotte ook op kwaliteit en consistentie van de service. Hotels kunnen maximaal drie sleutels verdienen, de vijf sterren op restaurantniveau.
Een 15-tal hotels in België kreeg zonet een Michelin-bekroning, waaronder ook Hotel Flora. Dit Antwerpse hotel zit in de portefeuille van de Kempense familie Robert, die onder meer ook bekend is van het Geelse accountantskantoor Acrog en de gelijknamige wielerploeg. “Naast Hotel Flora hebben wij als familie ook Hotel-Logement Den Beer in Meerhout in uitbating”, vertelt Jef Robert. “In Den Beer ligt de nadruk voornamelijk op logement voor internationale bedrijven, die hier bijvoorbeeld hun expats te slapen leggen.”
“Dat Hotel Flora deze week door Michelin vereerd werd met een sleutel is voor ons natuurlijk een hele eer. Dit is immers een redelijk unieke gebeurtenis aangezien slechts een twintigtal hotels in de hele Benelux deze eer te beurt viel.”