Nieuws Kempen Kempense schuimwijn in rekken van Noorse staatswinkel

Kempense schuimwijn in rekken van Noorse staatswinkel

Kempense schuimwijn in rekken van Noorse staatswinkel

GEEL – Lux Sparkling, de schuimwijn van chef Jess Van Weert, is vanaf nu ook verkrijgbaar in Noorwegen. Staatswinkel Vinmonopolet verdeelt zo’n 900 verschillende producten, waarvan de Belgische schuimwijn nu één zal zijn. Eerder dit jaar won de wijn een gouden medaille op de wijn-, bier- en spiritcompetitie in Singapore.

Horecapersoonlijkheid Jess Van Weert werd bekend door zijn voormalig restaurant à la carte in Heist-op-den-Berg. In 2015 lanceerde hij zijn Lux Sparkling, een sparkling wine die niet als klassieke cava wordt gecommercialiseerd. Vorig jaar kwam er een rosé-variant van de wijn uit, de Lux Rosa.

Nadat de wijn eerder dit jaar in de prijzen viel in Singapore, zal Lux Sparkling nu ook in Noorse staatswinkels verdeeld worden. “De aanschaf van sterke drank en wijn is in Noorwegen enkel mogelijk in de staatswinkels Vinmonopolet”, vertelt Jess Van Weert.

Winkelketen Vinmonopolet kwam in 1939 volledig in handen van de staat. Zo wou die de sociale en persoonlijke schade, die het nuttigen van alcohol kan veroorzaken, beperken en alle leveranciers op gelijke voorwaarden toegang verlenen tot de markt. Het is pas sinds 1996 dat de Noorse regering het invoer-, uitvoer- en groothandelsstaatsmonopolie voor alcoholische dranken heeft afgeschaft. “Sindsdien is bier wel gewoon in de supermarkt te krijgen”, vervolgt Van Weert. Het kleinhandelsmonopolie voor wijn en gedistilleerde dranken blijft echter bestaan.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.