Slagerijschool Sint Jozef Geel Leerkrachten De leerkrachten van de slagerijschool glimmen van trots. © Hans Otten

Kempense slagers in spe scoren in De Kristallen Kroon

Sint Jozef Geel was het decor voor De Kristallen Kroon, de jaarlijkse wedstrijd van de Vereniging van Keurslagers. In de schoot daarvan strijden zes slagerijscholen om de Jeugdcup. Zij moesten vier seizoensslaatjes aan de vakjury presenteren. De thuisploeg sleepte drie van de vier prijzen én de hoofdprijs in de wacht.

Met De Kristallen Kroon daagt de slagerijketen van Keurslager ieder jaar alle 160 aangesloten leden uit om een welbepaald product aan de vakjury voor te leggen. Dit jaar moesten die fijnproevers onder de leiding van topchef Wout Bru zich doorheen een grote hoeveelheid aan kip curry werken. Bij de bekendmaking van de winnaar in middelbare school Sint Jozef Geel bleek de Kristallen Kroon in de Kempen te blijven: het huisgemaakte product van Peter Goossens van Keurslager Peter & Kim in Vosselaar viel het meest in de smaak.

Tegelijkertijd ontspon zich de Jeugdcup tussen zes slagerijscholen uit heel Vlaanderen. Omdat die van Sint Jozef Geel vorig jaar de cup hadden gewonnen met hun gehaktgerechten functioneerde de middelbare school van Geel als gastheer. Dit keer kregen de onderwijsinstellingen de uitdaging om vier slaatjes te prepareren, voor ieder seizoen één. In de einduitslag bleken de Kempenaars de competitie weer aan mootjes te hebben gehakt: ze wonnen drie van de vier prijzen voor beste slaatje – enkel die voor de wintersalade ging naar een andere school – en zo ook de algemene Jeugdcup.

Slagerijschool Sint Jozef Geel
Enkele van de groep leerlingen uit de slagerijschool en hun leerkrachten van Sint Jozef Geel zijn in de wolken dat ze maar liefst drie van de vier prijzen én de algemene Jeugdcup hebben gewonnen. © Hans Otten

Zeggen dat het Geelse team in euforie verkeerde, is nog zacht uitgedrukt. De enkele leerlingen die een kijkje kwamen nemen, stonden uitbundig te high-fiven met hun leerkrachten. Sterk is dat de ideeën voor de winnende gerechten aangereikt waren door een leerkracht die nog maar pas voor de klas staat: slager Cor Havermans (53) gaf pas in mei zijn zaak in Oud-Turnhout over, een week later stond hij voor de leerlingen in Geel.

“Ik heb hier in Geel dertig jaar geleden zelf mijn opleiding gevolgd”, vertelt hij. “Het was een moeilijke stap, maar mijn broer (Steve, die tot 2020 een slagerij in Turnhout had, red.) gaf hier al even les. Ik heb er totaal geen spijt van, ik vind het geweldig om samen met die jongeren creatief bezig te zijn. Wedstrijden zoals deze zijn heel belangrijk om ons beroep in een positief daglicht te zetten. Het staat erg onder druk, steeds minder jongens en meisjes kiezen voor deze sector. Terwijl het volwassenenonderwijs ’s avonds wel ieder jaar volledig volzet is. We moeten de jongeren triggeren. Het is een schone stiel en je kan er goed je kost mee verdienen, een ambacht dat niet verloren mag gaan. Dat willen we doorgeven, onder meer door met onze school prijzen te gaan winnen.”

Slagerijschool Sint Jozef Geel salade
De winnende zomersalade van Sint Jozef Geel bevat onder meer beenham, zelf gepekelde zoetzure groentes en pasta. © Sint Jozef Geel

Havermans kwam met de ideeën voor de vier seizoensslaatjes, maar de leerlingen van het zesde jaar werkten ze vervolgens mee uit. “Ik koos natuurlijk voor seizoensgebonden ingrediënten, zoals kool voor de herfst, knolselder en zoete aardappel voor de winter of radijsjes en ananas in de lente. Als vlees namen we kip, hesp of frikadellenkoek, maar dat is de basis, het zijn juist de andere toevoegingen die het slaatje karakter geven. We maakten de slaatjes samen met de leerlingen, waarbij we hen in grote mate hun dingen lieten doen. Door veel te proeven en bij te schaven, kwamen we tot een eindproduct waar we ons telkens in konden vinden. En blijkbaar hadden we een paar toprecepten.”