Nieuws Kempen Kempense sleeën schuiven over het Zuidpoolijs

Kempense sleeën schuiven over het Zuidpoolijs

Kempense sleeën schuiven over het Zuidpoolijs

RIJKEVORSEL – Als de wetenschappers van de Noorse Zuidpoolexpeditie volgende maand over de sneeuw schuiven op nieuwe sleeën, dan zijn dat de sleeën die in Rijkevorsel zijn gemaakt. Twee bedrijven in die gemeente, AntartiQ en GeKon, werkten zopas een bestelling af van 10 sleeën.

10 sledes zijn met de boot op weg naar Antarctica. Eenmaal daar worden ze ingezet om materiaal voor onderzoek te transporteren tussen de haven en de Noorse zuidpoolbasis. Ze worden dan achter andere voertuigen gehangen. De sleeën zijn ontworpen bij AntartiQ en gebouwd bij GeKon, allebei bedrijven in Rijkevorsel.

GeKon maakt metaalconstructies en AntartiQ houdt zich bezig met ondersteuning allerhande van missies in extreme omstandigheden. De twee bedrijven werken vaker samen.

“We hebben al eerder samen dergelijke sledes gemaakt, maar dit ontwerp is gedeeltelijk nieuw”, vertelt Johan Berte van AntartiQ. “Dat komt omdat expliciet is gevraagd naar een ontwerp dat zo energie-efficiënt mogelijk is. Er is op dat vlak een evolutie gaande. Vroeger moest zo’n slee vooral robuust zijn. Nu is het ook belangrijk dat ze energie efficiënt is; het verbruik van voertuigen is enorm hoog daar. De energiewinst bij dit type slee zit onder meer in de skivorm die we hebben gebruikt. We baseren ons ook op internationale studies over geothermie. Daarnaast zijn de gebruikte materialen een factor. Bij deze sledes zijn een aantal kunststoffen gebruikt.”

Johan Berte is geen onbekende in wereld van de poolexpedities. “Ik heb zelf al eens het Belgische station Prinses Elisabeth bezocht. Nochtans is er van die kant nog geen interesse om bij ons te bestellen. Wel heb ik al opdrachten gedaan voor de Duitse poolexpeditie, wat een van de grootste is.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Eindhout, Herentals
Eindhout

Drukkerij Van Dingenen komt bij Impressa

EINDHOUT/HERENTALS – Drukkerij Van Dingenen in Eindhout (Laakdal) wordt een onderdeel van Drukservice Impressa in Herentals. Beide bedrijven hebben daarover… Lees meer

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Nijlen
Nijlen

Faillissement in Nijlen

In de voorbije week hebben de verschillende afdelingen van de ondernemingsrechtbank Antwerpen alles samen 19 faillissementen uitgesproken. De uitspraken van… Lees meer