Horeca middenkempen

Kempische horeca is klaar voor heropening

De Kempische horeca staat klaar om iedereen in alle veiligheid te ontvangen van zodra het weer kan. Met een poster die de leden van Horeca Vlaanderen kunnen ophangen, willen de leden de samenhorigheid tussen de horecazaken benadrukken en klanten tonen dat ze alles uit de kast halen om veilig te werken.

 

Horeca Middenkempen, het regionaal bestuur van Horeca Vlaanderen in de regio Geel-Mol-Herentals, stelde de poster voor tijdens een persmoment, en kijkt met enthousiasme uit naar de opening, zij het onder voorbehoud, op 8 mei. "Meer dan 6 maanden geleden moesten we dicht. En als het weer kan, willen we er voor iedereen een feest van maken. We hebben na de eerste lockdown vorig jaar al bewezen dat de horeca het kan", zegt voorzitter Joris Wils, voorzitter van Horeca Middenkempen.

Maar Horeca Middenkempen stelt ook vast dat 'horeca' een bijzonder grote lading dekt. "We zijn een zeer brede sector met uiteenlopende belangen, met hotels, broodjeszaken, sterrenrestaurants en volkscafés. Met de poster willen de rangen sluiten en er allen samen het beste van maken." Voor gastronomische restaurants bijvoorbeeld is openen enkel in buitenlucht een zeer moeilijk verhaal. En cateraars van feesten blijven sowieso aan de zijlaan staan."

De lange sluiting zorgt nu wel voor een krapte in personeel. "We vermoeden dat er een uitstroom is van 20% bij onze vaste medewerkers. Degenen die blijven, vielen maandenlang terug op een deel van hun inkomen. Zij zijn alvast blij dat er weer perspectief is."

"De sluiting was ook een moment van bezinning", zegt Joris Wils nog. "Er was veel creativiteit. Iedereen heeft toch geprobeerd om met iets bezig te zijn. Sommigen zijn tegen een muur gelopen, anderen hebben zeer geslaagde projecten neergezet die niet zullen stoppen."