Nieuws Kempen Kempische producent wordt blikvanger in Gent

Kempische producent wordt blikvanger in Gent

Kempische producent wordt blikvanger in Gent

Q-Lite gaat meewerken aan een nieuw dynamisch verkeersgeleidingssysteem dat Stad Gent tegen midden 2022 zal implementeren. Het systeem zal bezoekers in real time informeren over de actuele parkeersituatie, de bezettingsgraad van de verschillende parkings, ernstige verkeersstoringen en nog veel meer. Voor de uitvoering van het project wordt beroep gedaan op een consortium onder leiding van Jacops, een onderneming gespecialiseerd in de installatie van intelligente verkeersinfrastructuur. Het consortium bestaat naast Jacops uit Be-Mobile, koploper in slimme verkeersoplossingen, en Q-lite, fabrikant van LED-schermen uit Baarle-Hertog.

In het kader van het project zal Stad Gent de huidige digitale infoborden met de bezetting van de parkeergarages vervangen. Tegen de tweede helft van 2022 komen er op 50 locaties nieuwe full-colour LED-schermen die de mogelijkheid bieden om bijkomende verkeersinformatie te delen, zoals wegenwerken en evenementen, of reistijden in real time.

Jacops doet voor het nieuwe beheersysteem beroep op software van Be-Mobile. De meest relevante parkeer- en verkeersinformatie wordt automatisch via de digitale LED-schermen van de Kempische fabrikant Q-lite verdeeld naar de weggebruiker of de andere stakeholders. De info op de nieuwe digitale borden zal beschikbaar zijn via open data, zodat parkeerapps en routeplanners die kunnen opnemen binnen hun platformen.

Met dit project kan Stad Gent tegemoetkomen aan de huidige, maar ook de toekomstige noden op het gebied van verkeersmanagement- en analyse. Bezoekers worden via de nieuwe LED-schermen begeleid naar de meest aangewezen parking op basis van de actuele parkeerinformatie en de realtime reistijd. “Met het verkeersgeleidingssysteem beperken we het zoekverkeer en kunnen we op voorhand aangeven welke parkings volzet zijn”, zegt Filip Watteeuw, Schepen van Mobiliteit bij Stad Gent. “Zo kan men sneller beslissen om gebruik te maken van park-and-rides en beperken we onnodig autoverkeer in de stad.”

De totale investering van dit nieuwe verkeersgeleidingssysteem, inclusief het onderhoud en alle software-ontwikkelingen, bedraagt 2.778.000 euro.

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.