Nieuws Kempen “KMO’s mogen niet benadeeld worden door kafka en prijsstijgingen.”

“KMO’s mogen niet benadeeld worden door kafka en prijsstijgingen.”

“KMO’s mogen niet benadeeld worden door kafka en prijsstijgingen.”

Op woensdag 14 juli is  door de Europese Unie het ‘Fit for 55′ pakket officieel gelanceerd. Deze reeks van maatregelen en initiatieven heeft de ambitie om de uitstoot in Europa tegen 2030 met meer dan de helft te doen dalen. Ondernemersorganisatie UNIZO wil haar ondernemers aansporen om deze ambitie te halen, maar waarschuwt tegelijk voor de positie van kmo’s in deze Grean Deal. Danny Van Assche: “Om onze toekomst te garanderen, moeten we zeker en vast ook vanuit de bedrijfswereld voor een duurzamere productie ijveren. Tegelijk moeten we wel waakzaam zijn opdat KMO’s niet benadeeld worden door administratieve kafka en bijkomende prijsstijgingen voor essentiële producten.”

De Europese Green Deal is volgens Unizo een mes dat aan twee kanten snijdt. “Een ambitieuze aanpak tegen de klimaatsverandering is zeker een nodige horde die genomen moet worden. Unizo wil echter vermijden dat KMO’s worden weggeconcurreerd en ijvert daarom voor het wegwerken van enkele addertjes onder het gras”, klinkt het.

Binnen het grote geheel van de ‘Fit for 55’ initiatieven is de CBAM – Carbon Border Adjustment Mechanism – een onderdeel waarbij een prijs op koolstofuitstoot wordt gerekend op geïmporteerde producten. “Door het CBAM-correctiemechanisme worden Europese bedrijven niet gestraft om lokaal te produceren. Een goede zaak dus”, stelt Unizo. “Daartegenover staat echter dat in de aangifte een complexe berekening gemaakt moet worden van de uitstoot van de geïmporteerde producten. De Europese administratie moet er voor zorgen dat de procedures en voorwaarden hiervoor makkelijk en kosteloos zijn. Anders kunnen kleine importeurs, met beperkte onderhandelingsmacht en minder mogelijkheden om alle nodig info te krijgen, geconfronteerd met hogere koolstofprijzen voor de import van producten.”

Daarnaast dreigt CBAM producten zoals cement, staal en aluminium nog duurder te maken omdat export naar de Europese Unie voor buitenlandse producten meer zal kosten. Hier komen kmo’s, vaak verwerkers of bewerkers, nog meer tussen hamer en aambeeld terecht komen als ze de prijsstijgingen voor essentiële producten zoals cement en staal niet kunnen doorrekenen aan hun klanten. Hiervoor waarschuwde UNIZO al eerder. “Met de torenhoge prijzen van vandaag is dat moeilijk om te slikken voor veel kleinere bedrijven”, waarschuwt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. “We vragen daarom uitdrukkelijk een Europees beleid dat waakt over prijzen van producten door schaarste tegen te gaan.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer