70,82 procent. Dat is een onderscheiding. Bovendien is het verschil met de eerste, Frankrijk (72,14 procent), erg klein. Frankrijk won het wereldkampioenschap, Duitsland werd tweede en Australië derde.
Anderhalf jaar trainde het Belgische team in de Antwerpse slagerijschool Piva om binnen 3,5 uur een volledig karkas van een rund, een lam, een varken en vijf kippen te verwerken tot een indrukwekkende vitrine van creaties. “Lang niet alle teams slaagden in die opdracht”, vertelt Els, de echtgenote van de Oud-Turnhoutse slager Filip Ceursters. “Wij wel. Bij de ploegen die voor ons zijn geëindigd, was zelfs een land dat wat vlees had weggemoffeld. Het werd daarvoor blijkbaar niet bestraft.”
De Belgische slagers voerden de opdracht vlekkeloos uit, maakten een vitrine die mocht gezien worden en reinigden de werkplaats zoals was voorgeschreven binnen de toegemeten tijd. “We zijn trots op deze verwezenlijking”, zegt Els. “Dit is voor ons geen eindpunt. 2028 is calling!”