Nieuws Kempen Kopzorgen bij Kempische bedrijven over mogelijk watertekort

Kopzorgen bij Kempische bedrijven over mogelijk watertekort

Kopzorgen bij Kempische bedrijven over mogelijk watertekort

Drie op de vier ondernemingen in de regio Mechelen en Kempen zijn bezorgd over een mogelijk tekort aan water. Dat blijkt uit een enquête van Voka bij 300 bedrijven die water intensief gebruiken in hun productieproces. Voka vraagt dat er ingezet wordt op een betere buffering van regenwater en op waterbesparende maatregelen. Ook een stabiele waterprijs is van belang.

Uit de enquête blijkt dat 76% van de ondervraagde ondernemingen zich zorgen maakt om de bevoorradingszekerheid van water in hun bedrijf. Dat is te verklaren door de periodes van droogte in de afgelopen jaren. Amper 21% van de ondernemingen heeft toegang tot een alternatieve waterbron. En dat terwijl een voortdurende toegang tot water voor heel wat bedrijven cruciaal is in het productieproces. Zo is koelwater noodzakelijk bij industriële processen die warmte genereren. Een brouwerij heeft dan weer drinkbaar water nodig. En een groenten- en fruitverwerkend bedrijf heeft nood aan grote hoeveelheden spoelwater.

Hemelwater opvangen en bufferen en slim watergebruik zijn de bouwstenen voor een toekomstgericht waterbeleid. Voka polste naar de bereidheid van de ondernemingen om zelf nog verdere waterbesparingsmaatregelen door te voeren. “80 procent van de ondernemingen is dat al van plan, zo toont onze bevraging aan”, zegt Katelijne Haspeslagh van Voka. “Bedrijven geven aan te zullen overstappen op meer waterefficiënte processen. Daarbij hoort het intern hergebruik van water. Ook het opvangen en bufferen van regenwater is een prioriteit.”

Zo’n 6% van de ondernemingen werkt samen met andere spelers uit de buurt om water te bufferen of ter beschikking te stellen. Dat is een gemiste kans. Als redenen om het niet te doen geven ondernemingen aan dat ze geen weet hebben van mogelijke partners of dat ze de administratieve rompslomp vrezen. “Hier ligt een kans om watersamenwerkingen over de bedrijfsgrenzen heen op te zetten”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. “Bedrijven hebben in de afgelopen jaren al heel wat inspanningen geleverd om hun waterverbruik te doen dalen. Ook Voka Mechelen-Kempen helpt bedrijven om hierop in te zetten, onder meer via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer