Marc Driesen

“Kosten voor leegstaande serviceflats lopen hoog op”

Marc Driesen uit Retie start een platform om eigenaars van leegstaande assistentiewoningen te verenigingen en hen oplossingen aan te reiken. "Er staan er meer dan 10.000 leeg", aldus Driesen, "en de kosten voor eigenaars lopen hoog op." Als erkende uitbater van assistentiewoningen ijvert hij er ook voor dat een zorgflat betaalbaarder wordt voor de bewoner, en rendabeler voor de eigenaar.

 

Vzw Zorg van de Toekomst, met vestiging in Retie, zorgt voor uitbating van assistentiewoningen in heel Vlaanderen. Marc Driesen was in 2013 Thuiszorgondernemer van het Jaar, en heeft vanuit zijn ervaring als thuisverpleegkundige de nodige praktische en juridische ervaring opgedaan.

De afgelopen jaren zijn er heel veel assistentiewoningen bijgekomen. In zo'n woning kunnen mensen zelfstandig blijven wonen, maar is er extra hulp binnen handbereik. Denk maar aan maaltijden, animatie, thuisverpleegkundige zorgen. Maar intussen blijken er meer dan 10.000 serviceflats leeg te staan in ons land.

"Veel eigenaars zitten met de handen in het haar, want de servicekosten blijven doorlopen. Allemaal moeten ze individueel op zoek gaan oplossingen. Met de Facebookgroep wil ik hen samenbrengen, informeren en antwoorden bieden. Bij mijn weten is dit het eerste initiatief in Vlaanderen voor hen", zegt Driesen.

Serviceflats worden grosso modo voor 60% gekocht door investeerders. 20% ongeveer wordt gekocht voor eigen bewoning, en nog eens 20% koopt een assistentiewoning voor hun ouders, met het oog op de toekomst. "De leegstand is een groot probleem. Wonen in een gebouw dat voor 70% leegstaat, is voor niemand leuk. Dat verlaagt de aantrekkelijkheid van het concept. Langs de andere kant hebben investeerders het gekocht om te verhuren, om zo hun investering te doen renderen. Maar er zijn er die al 1 tot 3 jaar geen inkomsten meer hebben gezien. En dat terwijl sommige uitbaters een leegstandsvergoeding vragen. Dan begint het plots veel geld te kosten."

Volgens Driesen is de reden van de leegstand dat er veel assistentiewoningen gebouwd zijn. "Een van grootste oorzaken van leegstand is de hoogte van de servicekost. Uitbaters steken er heel veel service in. Maar vaak hebben mensen die er initieel komen wonen, nog niet zo'n grote hulpvraag. En dan moeten ze al gaan betalen voor service die ze nog niet nodig hebben. Anderzijds kan je een volledig project niet enkel door 80+-ers laten bewonen. Want de actieve 65+-er, die proactief in een serviceflat zou kunnen gaan wonen, wil niet in een groot gebouw met uitsluitend oude, zorgbehoevende mensen wonen."

De vzw van Marc kiest voor een andere uitbating. "Ik noem hen 'the next generation' van senioren: mensen die bezig zijn met comfort, leuke events, workshops. 25% van alle bewoonde assistentiewoningen mogen ook bewoond worden door -65-jarigen. In Gent wonen nu ook studenten in zo'n project. Perfect dus om jong en oud samen te laten wonen. Zorg van de Toekomst gaat eerst eens kijken wat de potentiële eindklant wil. We willen moderne assistentiewoningen gaan uitbaten volgens noden van de doelgroep. We vragen in het begin minder voor de servicekost, maar we laten mensen later facultatief meer betalen naargelang hun noden."

Met de Facebookgroep wil Marc Driesen eerst en vooral eigenaars helpen die door leegstand van hun zorgflat voor torenhoge kosten komen te staan.