Nieuws Kempen Kramat op de Boekenbeurs: proberen kosten terug te verdienen

Kramat op de Boekenbeurs: proberen kosten terug te verdienen

Kramat op de Boekenbeurs: proberen kosten terug te verdienen

kramatVanavond gaat in Antwerp Expo opnieuw de boekenbeurs van start, de jaarlijkse hoogmis voor wie in Vlaanderen van dichtbij of veraf betrokken is bij het boekenvak. Uitgeverij Kramat uit Westerlo is er dit jaar voor het 15de jaar bij. “De budgetten om deel te nemen, lopen steeds op. Het is een kwestie van hard werken om uit de kosten te komen”, zegt Wim Urgel, die het bedrijf leidt met Hilde Van Oijstaeijen.

Het gaat niet goed met de sector, geeft Urgel toe. “Het is heel moeilijk om stand te houden. Maar voor iedereen is het moeilijk en dat maakt dat er een vorm van verdraagzaamheid is tussen grote en kleine uitgevers. De teruglopende verkoop in Nederland is manifest. Ik heb de indruk – en ik wik mijn woorden – dat er protectionistisch wordt gewerkt. De aankoop door Nederlandse bibliotheken is fors gedaald, wat dan weer een gevolg is van de gedaalde subsidies.”

Budget: 7.500 euro
Kramat bestaat 21 jaar en richt de focus op thrillers en misdaadromans en anderzijds op fantasy, science-fiction en horror. Met daarnaast ook nog algemene literatuur voor (jong)volwassenen en jongeren. “Op de Boekenbeurs moet je gewoon zijn”, zegt Wim Urgel. “Je moet je daar tonen. Om contacten te leggen met nieuwe kopers en om bijkomende supporters te maken.” Maar daar staat wel een prijskaartje tegenover. “Het budget bedraagt voor ons 7.500 euro. Het is de voorbije jaren telkens gelukt om een beetje winst te maken, maar het is hard werken. Dit jaar hebben we het geluk dat twee van onze titels genomineerd zijn voor de Hercule Poirotprijs.”

“De boekhandel is heel erg geslonken. Ik geloof dat er op dit moment in Vlaanderen nog 24 onafhankelijke boekhandels zijn, met daarnaast de grote spelers als Fnac en Standaard Boekhandel. We hebben tot nu het geluk gehad dat Standaard Boekhandel al onze uitgave heeft ingenomen en we zijn ook blij met de onafhankelijke boekhandels. Met een verkochte oplage van 2.000 exemplaren heb je tegenwoordig al een bestseller. Een aantal titels verschijnt ook als e-book, maar die verkoop blijft minimaal. Niet alleen bij ons maar ook bij anderen. Online hebben we ons eigen webwinkeltje en via het Centraal Boekhuis in Nederland gaan onze uitgaven naar Bol.com en Bruna, maar daar heb je veel minder zicht op.”

De Boekenbeurs loopt tot 11 november.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Oud-Turnhout
Oud-Turnhout

Zeg het eens met een boeketje glas

Noor Springael is een gepassioneerde Kempische ambachtsvrouw en het creatieve brein achter het glaskunstmerk GLAS & GLAS uit Oud-Turnhout. Na… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer