Het bekende koepelvormig gebouw van het Frans Masereel Centrum in Kasterlee tijdens de viering van h Het bekende koepelvormig gebouw van het Frans Masereelcentrum in Kasterlee, nu Masereel genoemd, tijdens de viering van het gouden jubileum in 2022. © Bart Van den Langenbergh

Kunstencentrum heet voortaan Masereel: “Onze organisatie vroeg om nieuwe naam”

Masereel is de nieuwe naam van het internationaal kunstencentrum Frans Masereel in Kasterlee. De naamsverandering gaat gepaard met de lancering van een bijhorend logo en website. Masereel pakt eind mei al meteen uit met een nieuwe kunstbiënnale en trekt ook een gloednieuw kunstenaarspaviljoen op.

Zeg niet langer Frans Masereelcentrum maar wel Masereel. Het internationaal kunstencentrum op de Masereeldijk in Kasterlee gaat met een nieuwe naam en logo voor een kersvers elan. “Deze naamsverandering weerspiegelt onze recente doorgroei naar een dynamisch centrum voor hedendaagse kunst, waar creatie, ontwikkeling en dialoog centraal staan”, luidt het in de mededeling van Masereel.

“Gedurende verschillende gesprekken met kunstenaars, medewerkers en collega’s werd duidelijk dat onze oude naam dezelfde helderheid en dynamiek miste. De duurzame transformatie die onze organisatie sinds half 2019 heeft ondergaan, vroeg om een nieuwe naam. Zonder onze rijke geschiedenis op te offeren, maakt de naam Masereel duidelijk dat we noch een onderzoekscentrum naar het werk van Frans Masereel zijn, noch onszelf als een instelling beschouwen.”

Trekpleister

Onder impuls van de Turnhoutse graficus Fons Mertens verrees vanaf eind de jaren zestig het Frans Masereelcentrum aan de Masereeldijk, een uitloper van het bekende atelier-café Grafiek op Houtum. In 1972 kocht de Belgische overheid het Frans Masereelcentrum en groeide het opvallende koepelgebouw uit tot een trekpleister voor nationale en internationale kunstenaars en grafici. In april 2021 overleed Fons Mertens op 79-jarige leeftijd. In oktober 2022 vierde het Masereelcentrum nog het vijftigjarig bestaan.

Naast een residentieplek voor kunstenaars organiseert Masereel ook creatieopdrachten, boekprojecten, tentoonstellingen en kunstenaarsedities.  “De keuze voor een nieuwe naam Masereel is geen eindpunt”, benadrukt Stijn Maes, artistiek directeur van Masereel. “Maar het is wel een bron van zelfreflectie om de eigen werking blijvend te bevragen en nieuwe ontwikkelingen en noden bij kunstenaars en de wereld rondom ons te detecteren. We willen nieuwe initiatieven laten ontkiemen alsook aandacht vragen voor wat minder evident is.”

Biënnale

Masereel kondigt meteen het nieuwe tweejaarlijkse tentoonstellingsproject Rhizoma aan. Rhizoma is een internationale biënnale voor hedendaagse kunst die plaatsvindt op de site en in de directe omgeving van kunstencentrum Masereel. “De eerste editie vindt plaats van 24 mei tot en met 13 juli 2025 en toont nieuw en historisch werk dat spreekt over kwetsbaarheid, zelfexpressie en veerkracht”, klinkt het nog bij Masereel. “Verspreid over verschillende binnen- en buitenlocaties in het groene Kasterlee, op wandelafstand van elkaar, wisselen video’s, sculpturen, schilderijen, werken op papier en woorden elkaar af.”

Masereel bereidt ook  de bouw voor van een gloednieuw kunstenaarspaviljoen voor residenten voor. Het gebouw zal worden opgetrokken volgens de principes van circulair bouwen. Vanaf half 2026 hoopt Masereel opnieuw residerende artiesten te kunnen verwelkomen in Kasterlee.