Nieuws Kempen Kunstmatige economie zorgt voor daling van faillissementen, zo’n 34 procent in de Kempen

Kunstmatige economie zorgt voor daling van faillissementen, zo’n 34 procent in de Kempen

Kunstmatige economie zorgt voor daling van faillissementen, zo’n 34 procent in de Kempen

De kunstmatige economie zorgt momenteel voor een daling van het aantal faillissementen in België. Dat meldt handelsinformatiekantoor Graydon. In oktober gingen 645 bedrijven over de kop in België, een daling met 38,3 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. In de Kempen is ongeveer dezelfde trend te zien. Volgens het studiebureau mogen we deze winter echter nog een faillissementenstorm verwachten.

Over de eerste tien maanden van dit jaar zijn er 6.777 bedrijven failliet gegaan, een daling van 31 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ten gevolge van de faillissementen zijn dit jaar volgens Graydon al potentieel 16.435 banen verloren gegaan, een afname van 8,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het faillissement met grootste potentiële banenverlies in oktober was winkelketen Wibra, met 406 jobs.

Kempen

In het arrondissement Turnhout is ongeveer dezelfde trend merkbaar. In de periode januari tot oktober zijn er 32,69%  minder faillissementen uitgesproken dan in dezelfde periode in 2019. In oktober van dit jaar waren het er zelfs 48,72% minder dan in oktober 2019.

België en gewesten

Dat is dus nog een sterkere daling dan het nationale gemiddelde van -38% in oktober. Of voor wie de vergelijking per gewest wil maken: in het Vlaamse Gewest (336 faillissementen) was er de voorbije maand een daling met 39,1% in vergelijking met oktober 2019 (552 faillissementen). In het Waalse Gewest (176 faillissementen) was dat 26,1% minder ten opzichte van oktober 2019 (238 faillissementen). In het Brusselse Gewest (127 faillissementen) was er zelfs een daling met bijna 50% in vergelijking met de zelfde maand in 2019 (238 faillissementen).

Virtuele situatie

Volgens Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon, is de daling van het aantal faillissementen in deze ongekende tijd op het eerste gezicht vreemd. De faillissementscijfers stroken op dit moment echter niet met de reële economie volgens Graydon. “Veel bedrijven hebben het uitermate zwaar om het hoofd boven water te houden, het enige wat hen nog in leven houdt zijn de steunmaatregelen van overheidswege. We verwachten dan ook een faillissementsstorm zodra de steunmaatregelen wegvallen. Een bijsturing in de wetgeving op de faillissementen is ook noodzakelijk om deze storm beheersbaar te maken.”

Risico

Graydon vreest dat consultants bedrijfsleiders zullen aanzetten om zich failliet te laten verklaren op bekentenis, terwijl het vaak over bedrijven gaat die voor de corona crisis perfect gezond waren maar nu omvergeblazen zijn. “De insolventiewet van 2018 laat een ongelukkig gefailleerde ondernemer toe vrij snel te herbeginnen. Doordat de faillissementen op bekentenis eerder een administratieve afhandeling kennen en die zonder bijsturing massaal zullen worden uitgesproken riskeren we sneeuwbaleffecten te zien binnen de logistieke ketens: een domino-effect waarbij andere bedrijven in de val worden meegesleurd”, besluit Eric Van den Broele.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.