Nieuws Kempen Kwart bedrijven moet werk uitbesteden door personeelstekort

Kwart bedrijven moet werk uitbesteden door personeelstekort

Kwart bedrijven moet werk uitbesteden door personeelstekort

Door een tekort aan personeel moet één op de vier bedrijven in de regio Mechelen-Kempen het werk uitbesteden aan een ander bedrijf. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van Voka Mechelen-Kempen. “Het tekort aan handen kan een rem zetten op de groei van onze bedrijven. Vier jaar geleden kon een bedrijf in de provincie Antwerpen gemiddeld uit 9 kandidaten kiezen voor één vacature. Nu zijn er dat nog maar 6. De vijver droogt in sneltempo op”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Het goede nieuws: ondernemingen willen aanwerven. Dat staat in de nieuwste bevraging van Voka Mechelen-Kempen. Maar geschikt personeel vinden? Dat is voor 37 procent van de bevraagde bedrijven véél moeilijker geworden dan een half jaar geleden. Een tekort aan handen: het is één van de grootste problemen die ondernemingen nu ondervinden, en dat in zowat alle sectoren.

“Door de snelle groei van onze economie kunnen bedrijven weer aanwerven. Dat is echt goed nieuws. Maar er zijn handen te kort. Eén op de vier bedrijven geeft zelfs aan dat ze werk moet uitbesteden aan andere ondernemingen. Omdat ze anders de afspraken met de klant niet kunnen nakomen. Op zich worden andere bedrijven daar ook beter van. Maar ook die bedrijven dreigen tegen een tekort aan te lopen. En dat kan een forse rem op onze groei betekenen. Net nu bedrijven uit de crisis geraken”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Nieuwe cijfers van de VDAB tonen aan hoe de vijver met talentvolle medewerkers in sneltempo opdroogt. Op onderstaande grafiek is te zien dat een bedrijf, gelegen in de provincie Antwerpen, in januari 2017 nog gemiddeld uit 9 kandidaten kon kiezen voor één vacature. Vandaag is dat intussen gezakt naar gemiddeld 6. “In februari van dit jaar waren het er nog 7. Het aantal daalt dus sneller dan anders. De vijver droogt in sneltempo op”, zegt Laveren. “Het is positief dat een kwart van de ondernemingen investeert in de herscholing en opleiding van de eigen medewerkers. Dat is één van de manieren die Voka vooropstelt om dit tekort op te lossen.”

 

Reageer op dit bericht

Reacties

Patrick L. 2021-06-29 17:42:18

Wij hebben vorig jaar 1,6 mio € geïnvesteerd in nieuwe installaties. Er staat intussen een volledige productielijn stil sedert meer dan 4 maanden. Wij vinden géén ONGESCHOOLDE arbeiders voor deze handenarbeid.... Moraal van het verhaal : véél teveel mensen krijgen véél te gemakkelijk véél teveel geld om niks te doen !!!!!!Elke ondernemer weet dat, geen enkele politieker durft er iets aan doen.... Dan maar weer wachten op 2024 zeker of de tent sluiten..?? P.L.

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer