Nieuws Kempen Landbouwbedrijf levert groene stroom aan lokale gezinnen

Landbouwbedrijf levert groene stroom aan lokale gezinnen

Landbouwbedrijf levert groene stroom aan lokale gezinnen

LAAKDAL – De korte keten en rechtstreeks kopen bij de boer: in Laakdal kan het nu ook met elektriciteit. Nele Devoghel en Stefaan van Elven van akkerbouwbedrijf en hoevewinkel Van Elven in Veerle (Laakdal) gaan de ongebruikte stroom van hun zonnepanelen voortaan rechtstreeks aan lokale consumenten leveren. Daarvoor werken ze samen met het energieplatform Bolt.

Het landbouwerskoppel Nele Devoghel en Stefaan van Elven is met hun akkerbouwbedrijf op de Eindhoutseweg in Veerle gespecialiseerd in de teelt en het verpakken van aardappelen, wortelen en uien. Het dak van hun hoeve ligt vol zonnepanelen, omdat de frigoloodsen van het akkerbouwbedrijf veel energie vragen. Maar lang niet alle opgewekte stroom wordt gebruikt voor het bedrijf. Die werd op het algemene net gezet. Maar volgens het landbouwerskoppel kon het beter. “We vonden het altijd frustrerend dat onze ongebruikte groene stroom verloren ging en grijze stroom werd op het algemene net. Daarom sluiten we graag aan bij het energieplatform van Bolt”, zegt Nele Devoghel.

Met Bolt is het mogelijk om te traceren waar de stroom van het landbouwbedrijf naartoe gaat en dat maakt het mogelijk om elektriciteit aan te bieden aan lokale consumenten. Nele Devoghel en Stefaan van Elven hopen zo een positieve beweging in gang te zetten bij de grote energiebedrijven.

“Veel groene stroom bij ons is in feite alleen maar groen, omdat daarvoor groene certificaten zijn gekocht in onder meer Oost-Europa. In werkelijkheid wordt er hier nog veel stroom met fossiele middelen opgewekt. Op die manier zet je geen transitie in gang. Dus hopelijk prikkelt dit initiatief de energiebedrijven.”

De extra elektriciteit die bij Van Elven wordt opgewekt is voldoende om 11 gezinnen van stroom te voorzien.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.