Nils Lamain

Larumse krantenwinkel wordt tattoosshop

Tatoeageartiest Nils Lamain heeft zich gevestigd in de voormalige krantenwinkel van het Geelse gehucht Larum. Hij kocht het pand en bracht er zijn tattoostudio in onder. Samen met artiesten Anke en Ritchie heeft hij een veelzijdig team onder dak. Door de verscherpte coronamaatregelen heeft de nieuwe shop een paaspauze moeten inlassen.

Nils Lamain is intussen zo'n 12 jaar bezig. "Ik begon in 2009, toen ik 20 jaar was. Toen waren tattoos nog niche, voor vrachtwagenchauffeurs en mensen van de kermis", lacht hij. Seppe Beckers van Seppe Design Tattoo nam de jonge Nils onder zijn vleugels, en leerde hem de kneepjes van het vak. "Ik heb hout en bouw gedaan op school, maar studeren lag me niet. Ik was wel heel creatief, en wilde echt mijn eigen ding doen. Mijn nonkel was kunstenaar, en ik genoot ervan om in zijn grote atelier rond te hangen."

Na zijn schooltijd begon Nils als dakwerker, maar viel door de crisis van 2009 zonder werk. "Ik had plots meer vrije tijd, en volgde een programma op Discovery Channel, Miami Ink. Zo is het tatoeëren in mijn hoofd gekomen. Ik begon er boeken over te kopen, en ben even later bij Seppe terecht gekomen. Bij hem heb ik 8 jaar gewerkt."

Drie jaar geleden kreeg Nick de kans om een eigen zaak te starten in Westerlo. Sinds november, in de vorige lockdown, kon hij het pand in Larum volledig klaarmaken, om op 1 maart de deuren er te openen. "De mensen van Larum komen wel eens kijken aan het raam. Maar op zich is de locatie van mijn studio niet zo belangrijk. Klanten komen eerder voor je stijl. Ik specialiseer me nu meer in portretten en realisme. Het zijn vaak heel grote stukken die ik maak, daar werk je vaak 8 tot 10 uur heel intens aan. Dat kleurrijke fotorealisme, waarbij het lijkt alsof een tekening geprint is, is helemaal mijn ding."

"Toen ik pas begon had ik wel schrik om fouten te maken of om het niet goed te doen. Dat kruipt dan in je hoofd, maar je moet dit leren loslaten. Daarna gaat het tatoeëren beter en beter. Je leert eerst het basiswerk, en daarna bouw je het verder op. Voor een tatoeageartiest is de goede naam heilig. Soms kijken mensen nog te veel naar de prijs. Ik moet soms werk rechtzetten van goedkope tuinhuistatoeëurs."

Het nieuwe pand leent zich perfect voor de zaak van Nils. In de vroegere winkelruimte kunnen de artiesten hun werk doen. Achteraan is er een 'rest room' om even te pauzeren. Hier staan ook work-outtoestellen. "Mijn Braziliaanse vriendin May is personal coach, en kan hier in de toekomst haar zaak uitbouwen."