Nieuws Kempen Lokaal Fonds ondersteunt 33 Molse projecten

Lokaal Fonds ondersteunt 33 Molse projecten

Vzw Ameluna kreeg steun voor de organisatie van een debat

Lokaal Fonds ondersteunt 33 Molse projecten

Het compartiment Mol van de Stichting Lokaal Fonds heeft 33 van de 45 ingediende projecten geselecteerd voor een financiële ondersteuning. Dit kunnen ze gebruiken voor de realisatie van hun project. In november vorig jaar lanceerde het fonds haar tweede projectoproep met als centraal thema: “Maak Mol nog Mooier”. Het fonds is opgericht als voorwaarde in de vergunning van het bergingsproject voor radioactief afval in Dessel.

De geselecteerde projecten krijgen maximum 70% van de bewezen kosten als ondersteuning, met een bovengrens van 2.500 euro per project. Alle projecten werden door een beoordelingscommissie getoetst aan criteria die vooraf werden vastgelegd voor deze projectoproep.

Het Lokaal Fonds werd opgericht in 2016 om lokale meerwaardeprojecten binnen Dessel en Mol te ondersteunen. Het is één van de voorwaarden voor het bergingsproject voor laag- en middelactief radioactief afval in Dessel. “Het project is momenteel nog in volle voorbereiding”, zegt Stijn Vanherck voorzitter Stichting Lokaal Fonds. “De financiering van het fonds gebeurt door producenten van radioactief afval, volgens het principe van ‘de vervuiler betaalt’.” In principe wordt er een startbedrag van 110 miljoen euro gestort als de exploitatievergunning definitief is, wat verwacht wordt in 2023. De jaarlijkse interesten op het bedrag wordt aangewend om lokale projecten met maatschappelijke impact te ondersteunen. Momenteel werkt het fonds met een voorschot.

“Op 30 november mochten we 45 projecten ontvangen. Tijdens de 2 volgende maanden werden alle projectaanvragen volledig gelezen en beoordeeld door alle leden van het compartiment Mol. Een straffe prestatie van een groep enthousiaste vrijwilligers in deze digitale vergadertijden, waarvoor veel respect en dank”, aldus Vanherck. “Momenteel wordt een nieuwe projectoproep voorbereid in Dessel, in het najaar is Mol opnieuw aan de beurt”.

 

 

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer