Nieuws Kempen Lokale voedingswinkel sterft uit, marktkramer terug hip

Lokale voedingswinkel sterft uit, marktkramer terug hip

Lokale voedingswinkel sterft uit, marktkramer terug hip

foto: GVA

foto: GVA

We treffen steeds minder slagers, bakkers, groentewinkels of vishandelaars in onze dorpen, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van gegevens van de FOD Economie. De toenemende concurrentie met supermarkten en superettes, maar ook de opmerkelijke opmars van markten de afgelopen jaren, wordt als belangrijkste oorzaak gezien voor deze teloorgang.

“Om te overleven zullen voedingswinkels zich moeten onderscheiden, bijvoorbeeld door nog meer in te spelen op de kwaliteit van hun producten en hun vakmanschap”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Ze moeten hun vakmanschap en de kwaliteit van hun producten nog veel meer uitspelen, want daarmee differentiëren ze zich van de grote spelers op de markt. Ook moeten ze inspelen op de hele belevingstrend, bijvoorbeeld door proeverijen of infomomenten te organiseren. Lokale voedingswinkels kennen hun producten door en door en moeten niet aarzelen om die kennis over te dragen op hun klanten.”

Steeds meer consumenten bezoeken markten, waardoor het niet verwonderlijk is dat het aantal marktkramers met voedingsmiddelen de afgelopen vijf jaar met 12 procent is toegenomen; van 2.195 naar 2.450 ambulante voedingsverkopers. 40 procent hiervan zijn marktkramer in bijberoep. Logisch, als je weet dat de meeste omzet gedraaid wordt op vrijdagen en tijdens de weekends wanneer mensen tijd hebben om naar de markt te gaan.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Herentals
Herentals

Digitale cadeaubonnen in Herentals

Handelshart Herentals lanceerde digitale cadeaubonnen. Het heeft communicatiebureau Phobos en Actor uit Geel onder de arm genomen voor de uitwerking ervan.… Lees meer

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer