Marijke Jans en Hilde Hanselaer. Foto: Fonds Harzé, instagram marijke_jans

Marijke Jans wint allereerste Fonds Harzéprijs

HERENTALS - De allereerste Fonds Harzéprijs is gewonnen door Marijke Jans en haar project ‘KAFFA’. De prijs bekroont een innovatief (eindwerk)project met als hoofdthema(‘s) recyclagetechnieken, circulaire economie, MVO en sociale economie.

In het Congrescentrum De Pitte in Boom werd donderdagavond de Fonds Harzéprijs uitgereikt. “In 2017 hebben we het familiebedrijf Oude metalen Harzé, dat we steeds met hart en ziel hebben geleid in Herentals, om verschillende redenen verkocht”, duidt Hilde Hanselaer, oprichter van Fonds Harzé. “Vermits de recyclagegenen zich niet laten temmen en we ervan overtuigd zijn dat veel goede ideeën van jongeren komen, hebben we besloten deze beide elementen te combineren in de oprichting van het Fonds Harzé.”

Het Fonds Harzé opereert als fonds onder de bescherming van de Koning Boudewijnstichting en richt zich tot studenten in een afstudeerrichting, die onder begeleiding van een promotor een innovatief (eindwerk)project ontwikkelen en realiseren met als hoofdthema(‘s) recyclagetechnieken, circulaire economie, MVO en sociale economie.

Marijke Jans van de Thomas More hogeschool in Mechelen haalde met haar project ‘KAFFA’ de eerste prijs binnen in de  categorie studenten 18+. Ze is interieurarchtitecte en ontwerpt interieurobjecten die gemaakt zijn van koffiegruis en biogebaseerd plastic.

Voor de categorie middelbaar 15+ sleepte het Don Bosco College van Kortrijk de prijs in de wacht met het project ‘ik zie wat jij niet ziet’ van de 3de graad rond bewustmaking van betere middelen om afval in te zamelen en te sorteren.

De winnaars gaan naar huis met een geldprijs en een certificaat voor de deelnemende studenten. De scholen achter de projecten krijgen een trofee gemaakt van gerecycleerd glas en ontworpen door kunstenares Agnes Janssens uit Olen.