Nieuws Kempen Mario stopt na meer dan 40 jaar met frieten bakken in Palux

Mario stopt na meer dan 40 jaar met frieten bakken in Palux

Mario stopt na meer dan 40 jaar met frieten bakken in Palux

TURNHOUT – Het wordt vanaf volgend jaar wennen voor de klanten van snackbar Palux op de Grote Markt in Turnhout. Uitbater Mario ‘Jo Palux’ Van Mechgelen gaat in juni met pensioen. Hij hield de zaak jarenlang zeven dagen per week tot middernacht open, waardoor Palux een begrip werd voor wie ’s avonds op stap ging in het stadscentrum. “Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze vroeger bij Palux gingen eten en dat hun kinderen nu hetzelfde doen.”

Snackbar Palux vierde vorig jaar het vijftigjarig bestaan. Mario Van Mechgelen (62) heeft een groot deel van die halve eeuw aan de ketels gestaan. “Ik ben in 1976 hier begonnen als jobstudent”, vertelt Mario. “Enkele jaren later ben ik de vaste uitbater geworden. Momenteel heb ik twee vaste compagnons en twee weekendwerkers. Palux is altijd zeven dagen per week open geweest, enkel in het bouwverlof deed ik de deuren dicht. Het assortiment aan snacks en sauzen is op veertig jaar wel flink uitgebreid. Vroeger konden klanten kiezen uit vier sauzen, nu zijn het er een twintigtal. Bij de jeugd zijn Bicky Burgers populair.”

Van 7 tot 77 jaar

“Ik heb een heel divers klantenbestand, van 7 tot 77 jaar. Aan heel wat vaste klanten moet ik eigenlijk geen bestelling vragen omdat ik weet wat ze willen eten. Palux blijft na al die jaren een begrip in Turnhout. Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze vroeger bij Palux gingen eten tijdens het uitgaan en dat hun kinderen nu hetzelfde doen. Een Nederlands koppel heeft me ooit eens liggen gehad. Ze bestelden zes ‘frieten met’, zoals dat bij onze noorderburen heet. Ik zette de eerste twee bakjes op de toog en ze zeiden dat ze die al naar de auto gingen brengen voor hun kinderen. Ze kwamen niet meer terug en die twee bakjes friet waren niet betaald. Achteraf bekeken vond ik het eigenlijk wel goed gevonden.”

Golfen

Op 30 juni 2023 zal Mario voor de laatste keer frieten en snacks bakken in Palux. “Ik heb altijd gedacht dat ik het zou blijven doen tot het einde van mijn dagen”, aldus Mario Van Mechgelen. “Nu voel ik toch dat het tijd wordt voor andere dingen. Volgend jaar heb ik 45 jaren gewerkt en is het tijd om met pensioen te gaan. Dan kan ik me meer gaan bezighouden met wandelen en fietsen. De bedoeling is ook om te leren golfen. Ik heb tegen een kameraad die golf speelt gezegd dat ik hem wil verslaan.”

Gezocht

Op het bord naast de deur van Palux staat een bericht dat de zaak staat over te nemen. “Ik ben zelf niet de eigenaar van het pand”, legt Mario uit. “Het beste zou zijn dat een koppel mij opvolgt dat er geen probleem mee heeft om ’s avonds en in het weekend te werken. Uiteraard ben ik bereid om de nieuwe uitbaters de knepen van het vak aan te leren.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.